Resten av september....

           
 
 
                                                                      
September har bar runnit iväg - jag stickar, syltar, jobbar ,drejar och njuter. Men jag har inte bloggat. Det finns massor att skriva om. Att göra marmelad till exempel - det är roligt. Jag gör sylt och marmelad efter Jan Hedhs tankar om att det bara skall vara frukt/bär och socker - kanske någon krydda men inget mer. Att få marmeladen bra handlar om rätt temperatur - si så där mellan 105-109 grader. Jag har gjort tre marmelader, krusbär med Jameson Whiskey, Havtorn med äpple, Squach och äpple med lime och kardemumma.Sen har det blivit äpplekaka med bara äpplen, hasselnötter, valnötter sesamfr, lite socker och smör - mums. Mumsiga är också de hårda cantuccini skorporna med massor av mandel.
 
                                                      
                                                           
 
Drejandet är igång och i höst är det fat - stora fat och fågelmatare som är utmaningen. Jag tänker mig en del fat med lite håldekor - små hjärtan kanske eller små stjärnor. Att sticka med strumstickor funkar bra - jag fastnar lätt i det och det är som drejandet väldigt avkopplande - det kräver fokus och närvaro och är ju så tydligt kopplat till det händerna gör just nu. Du kan inte vara någonn annan stans i tanken.
 
 
Idag var det 12 grader i vatnnet så doppet var svalt men är så härligt när det är lugnt i vattnet och solen skiner. Badet var ett förmiddagsbad efter jag varit hos bina och satt en bitömmarbotten på B-kupan. I bigården är det verkligen höst, idag var dom annars lite sura bina riktigt tröga. Vi har startat inmatning på alla kupor utan en. Våra två samhällen har under sommaren blivit fyra. Vi har slungat och kladdat klart med ljunghonungen. Det är tur att det inte blir så mycket ljung - den är svår och kladdig att få ur ramarna. Den är skarp i smaken - något som många uppskattar, själv föredrar jag nog den förföriskt inställsamma sommarhonungen.
Jag passade också på att mata fåren som nu är 42 stycken men då skall det bort ett gäng på 28 och sen har vi baggen Gandalf och Ernst som jag hoppas skall få flytta till Andrea på Brännö.
Ulla betämde sig själv  för att försvinna ....Grynet bestämde vi själva att hon skulle försvinna ...likaså gamla Agnes och Anja har fått gå till de sälla - vi är tacksamma för allt gott vi haft med dem.
 
 
....och sen har vi staden och jobbet som rullar på. Jag har upptäckt nya vackra kvarter i vå stad - området mellan Härlandavägen och Ånävägen - tror det är delar av bagargården och strömmensberg - är väldigt trevliga kvarter. Rara gamla hus och gammal trivsam villabebyggelse med fina äppelträd.
 
 

2-8 September - Äpplen och maneter gör höst

Kan detta vara Alice? Det är i alla fall äpplen från Kia.
 
Veckoblogg! Ja det saknas ju inte detaljer att blogga om, men ibland saknas det tid och lust - jag har helt enkelt prioriterat annat. Så kan det va men veckan har varit full av vackra, smakrika och härliga detaljer, möten och människor. Titta på alla fruktträd - vilken rikedom av äpplen, päron och plommon. Vilken smak - tänk att det är sådan skillnad på våra egna hemmaäpplen och dom vi importerar - passa på och njut både av snak och skönhet.
De svala höstbaden bjuder också på synintryck - den vacka döende maneten. Hösten bjuder också på möten - kalas hos Anna i Älvängen med god mat och många befriande hälsosamma skratt. Sällskapsspel - det inte dumt när man vill skratta och hitta nya infallsvinklar i vänskapen.
I fårhagen börjar småbaggarna tycka att dom är stora - man får sig puff i knävecket som gör att man vacklar till - det då det är dags att börja tänka på hur god lammstek vi kommer att få.
Alltså höst med stora kliv!

29 Augusti - 1 September - Hösten kommer

 
.
......med stormsteg. Idag har det varit den första hela höstdage med tuffa vindar och överfallasregn. Men positiv prognos hos SMHI's vädergudar säger mer sol. Jag tror att det är 18-19 grader i vattnet fortfarande - jag tog ett dopp i går morse och det var som vanligt ett skönt sätt att vakna på.
Hela helgen har gått i marmeladens tecken. Jag har kokat marmelad till Gullholmens julmarknad - havtornsmarmelad med lite äppple, squachmarmelad med lime och kardemumma och krusbärsmarmelad med kanel, ingefära och whiskey. Kul! jag fick en gigantisk squach av Kia som kan odla grönsaker i sin jord som får mig att bli .......just det...avundsjuk! suck ..sandjord är ju bra ... till vad? ja potatis.
Men jag skall inte klaga vi har fått en kanonskörd av just potatis men också bönor, purjolök, rödbetor och lök.
Till höstens vackra detaljer hör de döende rödmaneterna - det låter hemskt men dom är som vackrast då dom går mot botten - en vacker bärnstensfärgad död. 

RSS 2.0