31 Maj - Matt Malloy

 
...och så heter den berömda puben Matt Malloy och inget annat. Vi var där med massor av andra som kommit från stadens alla hörn och många av världens länder för att lyssna till irländska musikers möte och lek. Det är så trevligt så äkta känsla när dom kommer dit - lite efterhand , börjar när dom tycker att tillräckligt många kommit med tillräckligt stämda instrument. Sen börjar någon med ett par virvlande toner och de andra förjer med och musiken är igång.
Idag har vi fortsatt uppleva irlands natur men på närmare håll. Vi har spelat 18 hål på Carne - Belmullts golfbana. Det är klitterformatiomer som är så vackra och det är en riktig äkta naturupplevelse med lärkor som sjunger konstant när det inte är havets brusande vågor som bryter deras sång. Jag måste bara koppla bort prestationsbehovet och låta spelet komma lite som det blir för att inte tappa upplevelsen ...och idag leder Irlands natur och väder över allt annat (nästan ....inte som hemma!)

30 Maj - Westport

 
I morse lämnade vi Cleggen efter en full irish breakfast. Målet är Westport där vi skall stanna i 4 nätter och utgå i från. Färden idag har gått genom Connemara - omsjunget av Ulf Lundell och säkert flera . Så vackert enorma vidder med moss och torvmark och vackra berg. Lite kustremsa längs en vik gav också fantasin massor av näring. Vi har stannat vid nationalpakens visitor center för att sen åka vidare till ett fantastist kloster med irlands största och finaste viktorianska trädgård - väldigt vackert. Industrimagnaten från Manchester som i mitten av 1800 byggde detta som en gåva till sim fru fick ett sorligt liv med många förluster. Han har dock lämnat ett vacker arv efter sig - nu lägger klosterorden en del pengar på att återställa de gamla växthusen och trädgården.
Sen blev det ett tvärstopp när jag såg ett får och ullmuseum! det var så där men kul tanke och hade vi stannat en stund hade vi stett vallhundar i arbete - men vi har ju sett Mackie och Molly så många gänger.
Vackra vägar, ett stopp vid S:t Patricks berg och sen är vi framme i Westport.
I kväll blir det McMalloy.

29 Maj - Cleggan byn långt långt bort

 
Nu har vi lämnat Mullingar för viadre färd ut på Irländska landsbygden. Vi tar ett stop Athlone som lär vara Irlands mittpunkt och genom staden flyter stoltheten i form av River Shannon. Ett tvärstopp blev det vid en godisbutik som var oherhört vacker om nu godisbutiker kan vara det - det var lite gammalt och hyllorna fyllda av godis i glasburkar - färgglatt och roligt att titta på. Färden gick vidare till en by för ett lunchstopp där vi möts av en nyfiket vänlig man som gav oss några goda råd om färdvägen som visade sig vara bra. Irland är fantastiskt vackert och vi vill ju köra på de minsta vägarna som också är det smalaste.
Vi har mött får och lamm på vägen, sett båtar stå på botten för tidvattnet försvunnit ut, tittat på glada soltörstande öldrickande irländare - sen närmade vi oss vårt resmål för dagen Cleggan - en fiskeby som var en av de ändar som finns i världen. Här fanns inget mer än pub och fiskrestaurang Oliver - det fanns inte  mobilteckning eller internet.....så därför denna dagen efterrapport. Men vad gör det här är trollskt ett landskap som väcker så mycket fantasi och längtan..

28 Maj - Mullingar

Bosses Guinness
 
Nu är vi framme på Irland närmare bestämt i en liten stad som heter Mullingar. Irland är som vanligt grönt och vackert med ett ljus som är fantastisk - sol och regn gör ett speciellt ljus. Resan var ok - jag som inte gillar att flyga tyckte det kändes hyfsat bra.
Väl framme på Marlintown B&B möttes vi av Larry som tog emot oss på ett sånt typiskt irländskt gästvänligt sätt genom att köra oss in till Mullingar centrum och visa oss ett par alternativ till pubar och rstauranger. En bra start på en efterlängtad resa.

27 Maj - Återfunnet är återvunnet

 
Packat och fixat mest hela dagen. I morgon bär det iväg till Irland.
Att ta ner resväskorna innebär att jag måste packa ur alla kläder som ligger där. Tänk att jag alltid blir överaskad och hittar ett plagg som jag totalt glömt bort. Nu hittade jag en klänning som jag köpt i Danmark till pappas 70 årsfirande i Hurgada. Jättesnygg men jag kommer ihåg att det var något med tyget som gjorde att jag fick skavsår av klänningen - konstigt. Jag provar att använda den igen - det känns ju som jag fått en ny klänning.
Love katten lever uteliv och jag tror att han känner på sig att vi skall resa bort - han är lite lagom dryg...
Växthuset lever också sitt eget liv - någon bråkar med gurkorna så dom ser inte så pigga ut.
Dagen har annrs varit en sommardag här har varit väldigt tyst och lugnt förutom den lilla näktergalen som fortfarande underhåller - skojigt.
 
ps. Jag borde bli lite bättra på att hålla ordning på dagarna - månaden Maj överenstämmer inte riktigt med verkligheten.

26 Maj - Alla drottningars dag

En gräskrona till alla mammor!
 
Mors dag - alla drottningars dag. Idag har vi letat upp våra bidrottningar - dom som är grunden för hela bisamhället. Dom föds upp och parar sig vid ett tillfälle och sedan lägger ägg under 2-3 år. Allla bina är hennes avkomma och hon har via sina feromoner (dofter) total komtroll. Hela samhället styrs av hennes förmågor! Drönare finns för att para bidrottningar och sen..... pja dom dör!
Det mors dag det!
 
Trädgårdslandet har blivit dagens insats - frön och plantor. Dill - Rödbetor - Polkabetor - Gröna bönor - Vaxbönor sen sättlök i form av gul lök och charlottenlök. Nu gäller det att skydda dessa små från katt toalettkrafs och skator och rådjur! Många fiender ovan jord eller skall man se dom som fiender ........lite elakt. Många utmaningar ovan jord !....och sen dom som finns i jorden. Alla fyller vi en funktion............
 

26 Maj - Båten i sjön och fåren på sommarbete

Naturen själv är bästa designern
 
Sommarbete! Åhhhh vad dom har längtat!
Båten i sjön - Åhhhh vad vi har längtat!
Den här lördagen innehåller massor av sommar grejor - vi började med att sjösätta vår lilla Gullholmen snipa och allt funkade - trodde vi - nu är det något fel med kylvattnet - skit oxå.
Sen var det dags att ta tackor och lamm till sommarbete och det alltid ett äventyr - massa galna tackor som vet att det vänta gott bete på Vingen och dubbelt så många lamm som inte vet vart dom ska! Bäddat för kaos. Förra året slutade det med att tackorna drog iväg och vi fick transportera 17 lamm med moped. I år gick det betydligt bättre men en rusningar och galopp - jag la mig raklång (dock utan att slå mig) och blev blöt men vi fick med alla utan Gunnar och två kompisar till honom. Annika fick in dom i hagen - pust. När tackorna var på plats lyckades Annika, Olle, Vivan, Göran och jag få in dom tre små stressade lammen i huset och sen - kreativa som vi är - stopppade vi dom i vattentunnan - där dom tryggt rullade ihop sig med varandra - och lastade tunnan på Görans moppe och ut med dom på bete. Yiiippiiii alla på sommarbete.
Lite vin på altanen hos Göran och Ulrika fullbordade en försommar -sommar dag! ( i morgon skall jag bada)

25 Maj - Listan

Kan bli små fiskmåsar...
 
Vad har varit den här dagens detaljer att lägga på minnet?
1. Vacker morgon som genast gjorde att jag vill komma hem tidigt
2. Tre glaserade keramik-alster - nöjd med en av dem , ganska nöjd och lite kass glasyr på en. Men det var trevligt att få en ny salladsskål och en blomkruka i lite annorlunda utformning.
3. Träffa Kia på båten och få ett trevligt samtal på väg hem. (mindre kul att springa till båten med dator och 4 stora skålar i famnen - men glad att jag hann!)
4. Planterat skuggbladet jag fått av Ulrika.
5. Planterat om Änglatrumpeten och hoppas verkligen den överlever.
6. Vattnat tomater och gurkor och den lilla nya vindruvan - dom växer så det knakar.
7. Grillat god ekologisk kyckling. Mumsigt - serveras med grekisk sallad.
8. Pussat min man som just varit och gett lammen en extra kraftfoderomgång ( i morgon är det sommarbete)
mmm ganska många små goda saker att var till freds med...
 

24 Maj - Grillgris

Nu är den överblommad....
 
Nu får jag hjälp att skiva - katt i knät!
Ibland är han extremt kärvänlig och vill ha all tid han kan få med klapp och mys. Det är härligt med en sån tillgivenhet - en gåva att var älskad av sin katt (lite god mat hjälper det på vägen) God mat har vi gett oss bra förutsättningar för genom att hämta sommarens kött på Kompostbutiken. Nu hade dom grill-låda med gris. Det är ju tillsammans med kyckling det vanligaste grillköttet i det här huset. Jag har börjat att gå från marinader till att efterpensla med någon form av glaze - det känns lite hälsosammare. Inte så mycket brända oljor och bränt sött.
 
På vägen hem missade vi båte tillsammans med Nisse och Vivan vilket blev till en trevlig samvora istället.
Just nu så hinner jag inte med vad som händer utomhus - det blommar och blommar över...växer så det knakar och jag har lite panik över att få sista fröerna och plantorna i jorden - till helgen ....då skall jag njua av att sätt fingrarna i jorden och båten i sjön.

22 Maj - Fisk-låde-odling

Växthuset förra veckan
 
Ledig dag! Murrigt och kallt och lite blåsigt gör att dagen blir en innedag. Ganska lojt och skönt. På eftermiddagen fick det bli en arbetsinsats hos fåren då vi öronmärkte de 8 sista lammen och delade fästingmedel och medicin mot stora magmasken. Vi var välorganiserade så det flöt bra. Mina pumpaodlingar i fårhagen ser bra ut - tyvärr hade den lilla Blue Hubbarden fått sig en törn av de skyddsskynken jag fått sätta upp sedan lammen var där och smakade.
 
Ulrika har startat en odling i fiskelådor (sådana där frigolitlådor) med dill, koriander, persilja och ruccola. Det är jättefint och går hur bra som helst. Inspirerande projekt.
Jag har hittat de två första vårmusseronerna - en fantastiskt god liten svamp som kommer tidigt på våren. Värd att leta och äta och njuta av.

21 Maj - Fårvänner

 
Är godare än det ser ut......
 
Det är ofta gott med ett konsensus möte - det är det vi haft med fåräagarna idag. Ett möte som bröt lite av en vall där det blev ok att vara olik - att ta konsekvensen av attatt inte axla  får ägarskapet. för det ju just det att agera ock ta ägaransvar.
Kul  och ärligt- bra och kreativt möte. Vi ser kanske olikheter som en tillgång - en ganska unik resurs så fall!
Raw food - en utmaning för våra gäster
(ps - inte lätt att skriva med katt i knät - men mysigt)

20 Maj - Eva och Mustapha

Egna tovade alster från kursen på Nääs
 
En händelserik och kreativ helg följs upp av en lugn arbetsmåndag - ganska skönt. Men det är ju konstigt att när jag utrustar mig med regnkappa och gummistövlar så lyckas jag undvika alla regnskurar och befinna mig ute när det är som varmast och soligast. ja ja så har det vrait idag.
Efter arbetsdagen slut så gick jag till Eggers för att möta Eva - en tidigare kollega som också blivit en vän. Vi arbetade tillsammans i Barns rättigheter projektet. När jag satt där och väntade fick jag syn på Mustapha - det var roligtt att se honom han var sig lik - sen kom Eva och även hon blev glad att se Mustapha - dom har också jobbat tillsammann - men i en annan tid. Socialarbetarvärlden är inte stor.
Det var väldigt roligt att träffa Eva - som bland annat prat också delade med sig från sin resa med Angeredsteatern till Ethiopien där dom besökt en cirkusskola för barn. Evas engagemang smittar - kanske kan jag göra något för dom när dom kommer till Sverige i augusti.....tål att tänka på. 

19 Maj - Ull på Nääs

Tovat av Erik Torstensson
 
Ull är ett fantastiskt material - hur många gånger har jag sagt det? Men så är det....idag har jag varit på Nääs slöjseminarie och lärt mig tova med lite grövre material , blandningar och att tova runt mallar. Kursen hette tova till trädgård. Spännande och Erik började med att berätta om ullens möjligheter i trädgården - 2 år tar nedbrytningsprocessen - vilket innebär att ull är bra marktäckare. Det finns också dom som hävdar ett en rand med ull på marken eller en ytterkruka av ull stoppar mördarsniglarnas framfart. Dom gillar inte att krypa på ullen. Kanske sant...Min produktion idag blev två skålar/krukor, den ena med möjlighet till att trä in en stålställning för att göra ben till krukan.
Jag har verkligen haft en heldag med ull, vacker natur god soppa och en bra lärare.

18 Maj - Göteborgsvarvet

 
Sen kväll - kalas i dag igen!
Idag har varit ytterligare en sommardag - jag började med ett morgondopp som svalkade uppfriskande. Trädgård och biodling har stått högt på listan av "att göra prylar." Det var tur att vi tog det på förmiddagen för bin gillar inte åska! och det kom åska på eftermiddagen och riktiga störtskurar. Vi hittade massor av larver och ägg - allt såg ut som det skulle i bikuporna.
På eftermiddagen åkte Olle och jag in til stan och fick en minnesvärd och svettig spårvagnstur tillsammans med massor av Göteborgsvarvet löpare. Vi var på väg till Elise och Torbjörn för en trevlig stund med god mat och goda ostar. Elsie hade sprungit sitt sjätte och sista Göteborgsvar ( mmm ... vi får väl se). Jätteduktigt för det verkar varit ett lite kämpigt lopp för många.  Kvällen var varm på alla sätt - vi kunde sitta ute och njuta och samtala om resor, livet, erfarenheter och gemensamma vänner. Det kommer att bli en god sömn efter en lugn och skön dag.

17 Maj - varmt varmt varmt

Klockan 22:15 passerade jag centralstationen på väg hem från kalas hos Camilla - termometern visade 23 grader. Ingegärds son hade varit vid Kåsjön och badat - näktergalen har fullständigt släppt loss och visslar, knackar och tjattrar nu klockar 00:30. ...och jag skall gå och sova efter en lång och väldigt trevlig dag.

16 Maj - Sol, salt och slån

 
Sommar och salta bad! Yes..idag har det varit sommarvärme och jag kunde inte motstå vattnet. Jag tog ett dopp efter att matat dom små i fårhagen (som inte längre är så små). Nisse och Vivan hade mätt till 11 grader och det var helt ljuvligt - friskt utan att du fryser tårna av dig! Efter ett sådant dopp så rinner allt av och jag känner mig som en ny kvinna - stressen försvinner - dofter kommer och jag ser klarare! å det bara av ett dopp i saltvatten.
Idag har jag fått ut alla dom udda gurk/melonsorterna i växthuset och planterat pumpor och majs i fårhagenodlingen. När jag kom dit för kvällsmatningen var det något litet odjur som ryckt upp två plantor - lammungar! Jag fick täcka med tyg på sidorna så att dom inte skulle se det gröna goda. Kreativa finssmakare!
En riktigt härlig och varm dag´och bäst av allt båten startade! Den gamla motorn tuffade på så fint.
 

15 Maj - Kraftfoder till alla

Love bland bladen
 
Idag har det kommit kraftfoder både till fåren och till oss. En leverans med fårpellets från Lantmännen på 600 kg skall räcka över sommaren och förhoppningsvis en bit in på hösten. Fåren behöver ju egentligen inte kraftfoder på sommarbetet men eftersom vi har så stora och ganska svårtillgängliga markområden som dom betar så känns det bra att kalla in dom med kraftfoder för att se att ingen är skadad.
Vi människor har också fått foder - en så där trevlig leverans från Hedensborgs ekologiska. Inför sommaren har jag laddat med massor av nötter och frön , cashew, hasselnöt, valnöt, sesamfrö,solrosfrö,linfrö och pumpakärnor och helt bovete. Jag vill gärna lära mig att använda bovete lite mer - så det blir att läsa på.
Jag funderar starkt på att göra en raw food detox nästa vecka - så att jag kan njuta ordenligt av den kommande Irlands semestern. mmm tål att fundera och motivera sig..

14 Maj - Spårvagns vila

Marockansk mynta
 
Efter en bra och effektiv arbetsdag med validering i Majorna-Linné tillsammans med Rikard så tog jag en tur över till Hisingen för att köpa en liten odlingslåda till örter. Jag var ganska trött efter dagen och då kan en spårvagnsresa vara ganska avkopplande. Dom har börjat med spårvagnspoesi igen - ett tänkvärt och bra grepp som hjälper till att få tankarna att flyga iväg.
Efter spårvagnsresa så var det dags att träffa gamla ledningsgänget på Eggers - det är alltid lika kul och alltid högljutt med mycket skratt - så även denna gång.
Väl hemma på ön fick jag höra att det regnat! Tittar jag ut nu ser jag en rosa molnhimmel - väldigt fint.

13 Maj - Svarta godsaker

 
Regn och blåst nästan som om det var höst - om jag inte sett vitsipporna längs med spårvagnsspåren till Angered. Böljande vackra grön kullar och björkdungar med marken täckt av vitsippor. Kan det bli mer vårlikt mitt i regnet!
Ulrika - hemkommen från New York- kom med min absoluta favorit - naturell lakris - farligt gott!
Det finns lite olika varianter av den - Panda är mycket god - bäst - och sen brukade dom sälja en finsk variant som det dess utom var lite fibrer i på någon hälsokost - också god men svår att hitta nu.
Middagen idag var en spännande sammansättning av raw rödbetsbiffar och julkorv! Vår goda julkorv som med fördel äts till ärtsoppa och till rotmos - får också nytt sällskap med dessa grönsaksbiffar (eller snarare röra). Egen hemgjord korv är bra mat - jag och Vivan har pratat om att göra korv på ett helt lamm - lite olika kryddningar och kanske pröva att röka. En skojig utmaning till hösten.

12 Maj - Samla fårbajs

 
Ibland gör man väldigt konstiga saker - i andra människor ögon - samla fårbajs och stoppa i små påsar är just en sån sak som får folka att titta lite misstänksamt. Men vi vill veta vilka eventuella parasiter vi behöver behandla våra får mot innan dom får komma ut på sitt sommarbete.
Vi tog också en tur ut till bina och tog bort byggen av drönarceller - för att minska varroaangreppen. Dom lär gilla just drönare. När vi var ute på Vingen så satte vi också stängsel för Ullas smitväg. Vi hade bekymmer under ett par är med att fåren tog sig ut - det är ju alltid bättra på andra sidan stängslet - trots stora ytor att beta! Får är vandringsdjur sa Ebbe..... ja kanske hade dom skapat en vandringsrunda runt öns norra del. Problemet var att just fotbollsplanen och kyrkogården ingick i vandringen och det var inte så bra. Men nu hoppas vi att dom skall stanna på insidan.
Katterna Axelsson har fått smaka på gräs idag - och precis som Ulrika skrev så var Sally väldigt nöjd över att få tugga på lite strån.
Idag har jag gjort en chansning - gurkplantorna har fått åka ut i växthuset och den första lilla lilla gurkan syns...
Dagens lilla extra var sparrisen - två stora och två rangliga ljuvligt goda hemodlade sparrisar! Lyx!

11 Maj - Rabarber

Blekta stjälkar
 
Rabarberdags! Vi har rabarber som växer oss över huvudet - jag är ganska bra på att ta till vara men när det gäller rabarberna fixar inte ens jag det. Det blir sylt med kanel och ingefära, marmelad med vanilj, chutney med indisk kryddning och pajer. De första rabarberna är ju fantastiska - jag hittade en keramik kon i svart i containern för att par år sedan och den använder jag för att bleka de första rabarberstjäkarna - det gör att man får en mjäll, rosa och ganska mild stjälk - jättegod till den första pajen.
Jag och Ulrika gick en gång en kurs - i Grästorp - som handlade om småskalig odling - då var just rabarber ett ämne. Det finns en marknad för att odla rabarber - jag kommer inte riktigt ihåg varför men jag tror det var bäde som utfyllnad i annan sylt och ett behov inom industrin - oxalsyran antar jag. Nåväl vi kom inte så längt men platsen vi bor på verkar var gynsam  mark för rabarber. De vacka stora bladen inspirerar ju också till olika typer av skålar, fat och fågelbad i tex betong eller lera!
 

10 Maj - Fårskinn i vacker gråskala

 
Nu har fårfällarna från förra årets lamm kommit - det är som julafton. Jag ställde till med en lite cocktail  prissättnings party med Nisse och Vivan. Fällarna är olika och alla är så fina lockiga och blanka eller matta mjuka och täta.
Idag har drivbänken kommit på plats och i den har jag planterat ut fänkål och sått en rad med en salladsmix orient. Bredvid blev det två rader korriander - en krydda jag inte alls kom överens med vid första mötena. Jag tycket den smakade och luktade förfärligt - men nu.... mmm gott gott. Jag undrar vad förändringen bestod av?
Efter middagen var jag inne en sväng hos katterna Asta och Sally, för att göra tillvaron lite mer spännande tog jag med en påse (stor som en säck) så att dom kunde ha något kul att undersöka - Asta gick in direkt men Sally var nyfiken med en liten skräckblandad förtjusning. Påsen fick vara kvar så nu har dom en spännande kväll.

9 Maj - Nässlor

 
Stora nässelplockare dagen - eller ja plocka så att jag kan förvälla och få ett par nässelsoppor eller pesto till höst och vinter. Samlandet börjar redan! Jag gick en härlig svång i lite lätt duggregn och plockade en del nässlor. Det där med att samla och plocka ligger ju för mig - det väcker ett lätt igenkännande behag. Så här har vi människor gått förr och samlat örter, bär, blad och rötter alltid - det ligger i våra kroppar och finns i vårt psyke.
Äntligen har Grynet blivit klippt. Vi klippte henne under eftermiddagen och det var inte lätt - en stor, smutlig och fet fårull är inte lätt att tas med. Men nu ser hon ut som en skär gris! och konstigt nog känns det bättre och det tror jag hon tycker också.
Aftonen har jag delvis delat med katterna Axelsson - Asta och Sally. Deras människor, Ulrika och Göran, är i New York och roar sig. Asta och Sally har fått lite mat och sällskap. När jag kom in till Olle så var det dag att smaka av raw food choklad mousse - mumsigt som bara den! Dadlar, vanilj, vatten mixas och mixas sen med avocado och kakao och sötas med agavesirap om man vill. Känns så nytänkande och så bra!
 

8 Maj - Regn, körsbärsblom och näktergal

Svan i Gammelgarn på Gotlands ostkust
 
 Tänk att vi har sådan tur att det regnar dagen efter vi satt potatisen. Bra bra. Det har varit mycket regn idag - vattentunnorna i fårhagen är fyllda. Nu slår allt ut i en skir grönska och det går med en rasande fart. Rönnen sätter knopp och är i det stadiet då fåren tycker som bäst om den - kan du böja ner en rönnkvist så dom får snabba åt sig blad och knoppar så är du riktigt poppis.
I kväll när vi matade så höll näktergalen igång med sitt smackande och visslande - det är en skojig fågelsång, kanske inte så vacker men jag kan skratta högt åt den.
Idag har jag jobbat i stan och vid Järntorget blommade körsbären - japanska körsbär tror jag - i en skir princessrosa blom. Otroligt vackra.
Ett experiment från Erica Rawfood blev till goda pepparkakssmakande godisbollar - nötter, dadlar, honung, kryddor och lite choklad. Mums

7 Maj - Koko kooko koko

Tulpaner är vackrast där dom inte skall växa
 
Åhhh vad jag gillar att kunna cykla till jobb eller annat - jag måste bli bättre på det. Idag har jag jobbat västerut och då är ju cykel det bästa färdmedlet. Det var en halv arbetsdag idag sen blev det arbetsdag hemma - en sån där dag man inte vill vara utan. Sol och glittrande hav. Ut till biodlingen där det pågår spännande utveckling. det är roligt och intressant att se hur olika samhällena är det ena samhället är storrt men just nu ser det ut som om den drottningen lägger ägg lite sporadiskt i det andra samhället ser det jut att vara en drottning som lägger i samlat område - vilket är bättre. I båda samhällen fanns larver i olika stadier och massa pollen. Bin samlar pollen så att det samlas som byxor - pollenbyxor - och gula pollenbyxor är ju det vi ser oftast men idag såg jag en del klarblå pollenbrallor! Undrar vad det är - kan det vara scilla?
Sen gol göken, sen hittade jag fina vrakpinnar, sen lyckades jag att dra igång bensinaggregatet på ett ryck för Nisse och Vivan och sen satte vi potatisen. Vilken dag!

6 Maj - Morötter under halm

Tonårslammen hänger vid huset
 
Ikväll har jag suttit klistrad framför Tv:n för att se den danske bondlurken - han är härlig. Dagens avsnitt kanske inte var så kul med att riva hus....men morötterna. Att täcka morötter med 30 cm halm och de klarar vintern i jorden var helt nytt för mig. Det är ju inte lätt att vinderförvara rotsaker. I Onsala hade jag en cementring nedgrävd i husgrunden - med en lucka i köksgolvet - där kunde jag förvara en del. Jag har haft en del funderingar på om man skulle kunna göra på liknande sätt - men bara som ett hål i marken med singelgrus i botten på ett rör och en isolerad lucka. Om jag någon gång kommer igång med kolonilott kan man kanske tänka sig att utveckla ett sådant projekt för att förvara potatis och kanske lite syrade grönsaker. Ja, bonnlurken i Danmark väcker lite lust och kreativitet.

5 Maj - Vårens alla blad

Libbsticka - ett av vårens alla blad
 
Och nu var våren här igen!
Idag har jag beskurit eller våldsklippt Havtornsträdet - det fanns massa döda grenar som skulle bort, sen fick det bli klippa gräslök så att vi kan få lite späd fin gräslök till midsommar. Potatisen har börjat titta upp i potatispåsarna - häftigt. Salldslök plantorna har fått komma i jorden och Olle har kantgrävt trädgårdslandet.
Klockan 14 var det nässel lunch hos Kia och Hasse med en fantastisk god nässelsoppa - fiskgryta och vårens första rabarber med kardemumma och vit choklad - så mumsigt. Idag har det varit en försommarsmak i allt jag gjort - det bara att ta emot och njuta!
Nu skall jag försöka ta vara på vårens alla ätbara blad och tänka raw food. Undrar hur man kan göra en raw nässelsoppa - går det?

4 Maj - Bastu nystart

En chock kall dag! Jag hade av något skäl förväntat mig en dag då jag kunde fortsätta med att fixa i växthuset - men nej - så svinkallt att jag fick gå in. Det fanns ju en del plantor som behövde komma ur sin pluggbox innomhus också, det var ingen brist på arbete men jag ville ju vara ute!
Mamma och pappa med vänner gav sig iväg redan med 10-båten. Vi har haft en trevlig samvaro och det var kul att få skicka med Hasse några Choklat cherry planor för det är verkligen en god tomat. Jag hörde mig för om pappas tomat odling och den tar sig framåt - det var dags för omplantering. Han har ju lite mer tid eftersom de plantorna skall vara ute.
Det har också varit nystart av bastun idag - vi tog en sväng och pratade med Christer som eldade tunnan. Vi hade inte riktigt fattat konceptet men det var lite folk som kom och bastade. Trevligt - dom hade mätt temperaturen i havet - 7 grader - ja, det var kallt när jag tog mitt premiärdopp.
Lovekatten har visat att han har en del bondkatt i sig och smaskat i sig en rejält tjock mus idag! Duktigt och lite äckligt - han får ligga på stolen ikväll!

3 Maj - Lamm middag

Mat i lamm hagen
 
Sen kväll efter massa god mat och ett gott eko vin från chile. Vi har haft mamma och pappa och vännerna Ulla och Hasse på besök på Vrångö med fika i fårhagen, promenad på Tärnstigen och lamm i vin med sardeller till middag.
Mycket härligt prat och Sverige förlorande hockey matchen underhållning - för pappa.
Nu kan vi sova gott i husen. 

2 Maj - Havtorn

 
Jag trodde jag skull kunna cykla idag - men jag var för feg. Grå moln över fastland och vind gjorde att det fick bli buss till Frölunda. Det har varit en dag excelvärlden och siffrornas värld tillsammans med konsulten Kalle. Det blev änså lite får och lamm snack med Mats på Brännö - dom hade fått fyrlingar som klarade sig - kul. Han hade också köpt en fårtransport båt - bra att veta!
Ikväll har jag förbrett mat till mor och far med gäster som kommer till ön i morgon. Jag har använt havtornsbären från i höstas och gjort en havtornspanacotta - gott gott. Havtorn är ett otroligt nyttigt bär massor av c-vitamin och säker annat nyttigt med. Dom är också vackra på busken och busken i sig är lite olivträdslik - alltså mycket snygg.
På sensommaren när dom är mogna gäller det att plocka - skatorna gillar också havtorn. Förra säsongen blev det dock så mycket att det räckte till alla som ville ha. Kul att dela med sig av egna nyttigheter.  

1 Maj - Kampens dag

Mossigt
 
Första maj - en dag i arbetets tecken. Fårklippning - Signe, Madonna och Hedda sen tog Annika och Göran över och klippte ytterligare tre stycken.Skönt nu är det bara fyra kvar. Sen kom alla tomater ut i växthuset - de som skall vara där och de som skall få komma till andra odlare. Det blev sex tomater - 4 Choklat cherry och två Gardeners delight..Sen har det blivit bädda för gäster på loftet och sanera "kattkammaren" så att den bli bebolig för mor och far. Så nu är jag lite gott trött i kroppen och kommer att sova som en prinsessa.
Det blev också ett telefonsamtall till min äldsta av vänAnnorna - Anna i Örebro. Det var gott att höra att allt var bra och jag längtar verkligen till vår dagar på Skagen i sommar.
Fösta Maj en vilodag för arbetare -Lönearbetare - Ja på sätt och vis! 
I alla fall en dag för att kämpa för en rättvisare värld!

RSS 2.0