31 Juli - Skördetider

 
 
Idag har jag pratat med Ebbe - vår gamle fårvän som bott på ön. Det var verkligen kul att höra att han mår bra, lever gott och har flyttat ihop med sin Anna. Nu skall vi bara ses snart oxå!
Hela dagen har varit i ett växlande väderläge med allt från strålande sol till de mörkaste moln - som bara kretsat runt ön - och blåst. Så det har det vari en läs- och mysdag. Den riktiga mystunden fick jag med Lovekatten, liggandes på rygg och framtassarna rakt upp, i knät då jag satt i solstolen - en mysig stund där han visar att han kan vara helt avslappnad hos mig. Det känns riktigt gott!
Det är också skördetid så här skördar vi massao av potatis, lök, bönor - vax och gröna -, squach, gurka och tomater, svarta vinbär, hallon och i morgon är det dags för krusbär. Rikedom!

30 Juli - Salvo Montelbano

Skapelse av Tage Andersesn - igen!
 
Dagen har gett mig ett nytt favoritställe i form av Cafe Öbergska på Styrsö Bratten. Det är en vacker äldre byggnad - tillika bygdegård med en härlig örtagård. Där har dom skapat en fin cafémiljö. Jag hade en förmiddagsfika för mig själv i en berså i väntan på Olle som var på vårdcentralen.
Där vill jag sitta fler gånger och njuta av kaffe och en god bok!
 
Sen är det sommardeckaren Montelbano - en favorit. Miljön maten staden naturen allt - utom kanske själva storyn. Men jag är charmad!

29 Juli - 20 kilo honung

Honungen täcks av ett vaxlager - det finaste bivaxet
 
Dags att slunga honung igen! I morse var jag och kollade så att bina hade krupit bort från skattlådan - vi använder en bitömmarbotten för att dom skall krypa bort från honungslådan. Det var kanske ett hundratal bin kvar så det var ok att ta honungskakorna på eftermiddagen. Denna slungning gav ytterligare 20 kilo vilket vi känner oss nöjda och stolta över. Kan vi dessutom utöka till 4 kupor så är det ändå att betrakta som en god säsong.
 
Nästa udda inslag i dagen var bajsinsamling av lammens bajs - det gick snabbt och genomfördes ute på betesängen i den vackraste miljö man kan tänka sig. Jag avlutade med ett salt bad längst ut på min favorit badplats. Massor av tång och friskt salt vatten.Härliga tångbad!

28 Juli - Ät ekologiskt kött!

Sovande, snarkande grisar på Gunillaberg
 
Vädret styr dagen! Lätt att konstatera - efter liten regnskur på morgonen kunde jag ta ett ljuvligt varm bad. Det är ju så det känns i vattnet efter ett svalt stilla regn och lite svalka i luften.
Dagen har gått i textilt tecken - tvätt och plocka undan alla kläder jag dumpar på golvet. Den skojiga textil delen var att färga garn med lökskal och efterbeta med järnvitriol. Det blev en vacker mossgrön färg och ett svalnande efterbad på löken gav en klargul färg. Att färga är en spännande kreativ process. Jag gillar det, det är lite häxkonst över det!
Framåt eftermiddagen blev det fin-fika på Skärgårdens cafe och på vägen hem stannade vi till hos Hasse och Kia och blev bjudna på ett glas vin, pratade och skattade. Så enkelt så trevligt och så mänga själsligt närande skratt!
 
Kvällens middag blev så småningom grillat fläskkött. Grillstartargaffeln slog ut elen 3 gånger, sen fick det med stöd från Ulrika och Göran bli tändvätska. Men......grisen är en ekogris och det så stror skillnad på smak - den är fantastisk! Köp ekologiskt kött! om du äter kött..
 

27 Juli - Pensionat Skäret på Styrsö

Den fastnade i mitt hår....
 
I morse kom regnet - det efterlängtade. Det kom i mängder och med regnet var det också en annan naturkraft - åska. Det kan få mig att verkligen känns mig vördnadsfull och väldigt liten. Morgonens åskväder var riktigt ordentligt med en knall som slog ner nära...så nära att jag hörde hur det riktigt sprakade.
Dagen har blivit en lugn dag i ett lugnt mak. Våra rara sommargrannar ville ha hjälp med att rensa fisk så det fick bli en stunds undervisning i hur man rensar makrill och torsk. Kul!
 
I kväll har vi varit på pensionat Skäret och ätit en riktigt god födelsedagsmiddag för Olle - min present till honom. Detta gjorde vi tillsammans med Nisse och Vivan och hade som vanligt riktigt trevligt och mysigt.
Det är verkligen roligt att det finns en så bra restaurang i skärgården!

26 Juli - Hyllningar

 
 
Hysterisk sommar - ellar vad vi nu med vardagligt språk skulle kalla det.
När jag var liten och var hos mormor Anna i Motala badade vi i Vättern vid Varamobaden och då minns jag att det som oftast var runt 30 grader på väderkartan - dock inte i vattnet. Mitt barndoms bad var i insjö och det var också härligt. Vättern är en magisk sjö och ....Vad är sommar?
Nu till en hyllning till Gunillaberg - dit varje människa som vill ha ro och tid för såväl inspiration som reflektion  - bör åka.
Man kan tycka vad man vill om Tage A's förhållningsätt med att ta så bra betalts som han gör i alla sammanhang - men jag har aldrig varit besviken - kanske förvånad.
Gunillaberg är en 17-tals herrgård som återupplivats och där har T.A format ängar med lijlor, möten med snarkande grisar innnanför vacka stängsel ,  tuppar som speglar sig i stora vackra speglar - som gör dom rättvisa i all sin prakt. In ineriör i herrgården med detaljer som får oss att stanna, njuta och förvånas. Jag kissar på ett dass som är ettt tält och det ligger halm på golvet och för en gång skull vill jag sitta länge......
Ängen har en damm i mitten och där finns skulpturala portar täckta av passionsblomster...
Vad mer kan jag säga ....jag bara älskar detta ställe och vill gärna ge det till er!

23-25 Juli - Olle fyller år!

Olle som liten skolgosse ...en raring.
 
På resande fot till Olles syster Karin - för att njuta av miljö, kultur, trevligt sällskap och god mat. Vi har firat Olle som fyller år idag den 25 och vi har firat Christina-dagen.
Massor av vackra detaljer - ett besök på Tage Andersens Gunillaberg ger så oerhört mycket bilder och känslor. Det är bland dom mest inspirerande platser jag kan var på. Växtlighet, måleri, skulptur, djur , bilder ,mat......
Sen finns det massa vanlig icke kultiverad natur som också väcker massa positiva känslor och får mig att må bra - som morgonbad i Vättern och eftermiddagsbad i Stengårdshultsjön. Sverige är så härligt - speciellt en vacker sommar....Grattis min älskade man!

18-22 Juli - Skagen och högsommarväme

 
 
Under detta lilla upphåll har jag hunnit samla mass sköna, spännande och glada detajer från vardagen. Jag har träffat min söta Anna och Matilda och varit tillsammans med dem i Skagen. För första gånge på riktigt många år hade vi fint väder - vi brukara vara dyblöta av Skagens regn annars...men i år fantastiskt. Vi promenerade från Skagen ut till Grenen mestdels längs stranden och det var riktigt skönt. Mötet mellan de två haven är läckert, lite farligt och det gick att stå mitt i strömmarna. Efter detta äventyr så åt vi en god lunch med en vidunderlig utsikt över haven.
Äventyert fortsatt på Vrångö med salta tångbad, goda kräftor - jerk kryddad lammstek och ett mogonbad till flöjt!
I morse då vi tog ett tidigt morgondopp så satt Mike och spelade flöjt när vi badade - det var fint och speciellt.
Det blir lite bloggsommarlov när jag är på resande fot och lämnar datorn hemma - jag saknar dagarnas sammanfattande och inser att just en dagboksblogg som samlar ihop dagen är skönt för själen!
 

17 Juli - Saltaste badet

Vart ska dom?...
 
Det saltaste badet tog jag idag då jag gick ut för att leta efter Rakel med sin två lamm - dom dök inte upp igår då det var dags för kraftfoder. Längst ut - norr eller nordväst på Vrångö så finns min favoritplats. Klippor, lite gräsplättar en liten vattensamling - liten men stor nog att några små knipor simmar där - vrakgods och horisont - en underbar plats att vara på, att bada på, att leta på ,att philosofera på...
 
Frukost med Vrångöbinas goda honung och grekisk youghurt är också en sådan lyxa jag unnar mig i dessa sommartider. Sommarhonungen kommer snart - vid nästa slungning att ha inslag av ljun - för den har börjat blomma. Njut sommaren!
 

16 Juli - Vrångö sommarhonung 2013

Vrångöhonung från Ulrika och Christinas bigård
 
Idag har det blåst men varit full sol hela dagen. En dag då man kan ligga i en solstol i halvskugga och läsa skönlitteratur. Riktigt gott inte så varmt och svettigt. Efter ett tag blir jag ändå lite otålig så det känns bra med en sväng ut till fåren för att flytta tillbaka rymlingarna. Annika först med en spann foder jag med My och Vivan med Disa. Lammen Ernst och Elsa,  och Nisse gick själva! Dom behöver komma tillbaka till flocken tycker vi - frågan är vad dom tycker för bara vi vände ryggen till så smet dom ut igen. Det blev ju dock lite bekymmer när Nisse ringer i kraftfoder klockan och dom är tvugna att ta sig in i hagen igen - det var då jag kom på dom och avslöjade rymmarvägen. Det var precis som Göran anatvid fö rsta rymningen - dom tog sig runt ytterstolpen mot vattnet eller kröp under. Fiffiga små djur!
 
I kväll tappade vi upp vår fina och goda sommarhonung på burkar - den är ljuvligt god!
Tacka snälla bin!

15 Juli - Mellandag...

Honungsrosen
 
Mellandag idag....fast mellan vadå, söndag och tisdag mellan midommar och julafton mellan slungning och burkning  (honung). Ja visst, men framförallt en dag då det blåser och varierar mellan sol och moln och egentligen inget speciellt att hitta på. Så.. då bakar jag bröd - det fick bli ett frukostbröd med dinkel, linfrö och katrinplommon. Helt ok!
En sväng till våra avläggare visade att den nya drottningen i första avläggaren har lagt ägg - och jag kunde se dom - jag vet inte vilket som gjorde mig gladast. Jag har inte kunnat bgripa hur man skall se de små prickarna - men där var dom. I A-Kupan var det sämre ställt - vi får ge den drottningen någon vecka till innan vi fattar beslut om vad vi gör.
Idag gick vi och "finfikade" på Skärgårdens café - det är roligt att kunna gå dit och ta en kaffe så där på eftermiddagen. Där mötte vi rebecka med den fina hästen - en riktigt ståtlig modell som verkade lugn och sansad och hade en sån där mjuk mule som bara hästar kan ha!

14 Juli - Dags att slunga honung

En honungsram i "slungen"
 
Första honungsslungningen för i år!
Våra bin är ju lite bråkiga i år - byter drottningar och bråkar med oss i största allmänhet. Det kommer också att innebära lite honung. Denna första slungning gav 13 kilo - vi är bortskämda med mer än dubbelt så mycket. Men honungen är som vanligt sanslöst god. Vi får vara sparsamma och hoppas på att B-kupan kan samla lite mer åt oss.
Idag har jag också testat min flädercider - det bubblade som bara den och smakade riktigt bra. Den är fortfarande lite söt så den får stå en vecka till innan jag provar igen. Det var väldigt enkelt - 8 stora fläderblommor, 8 liter vatten, 1 kilo socker och 1 dl äppelcidervinäger - 3 dagar i spann och sen 2 dagar på öppna flaskor. Dags att korka igen och sen skall det stå 3 veckor.
Det finns mycket spännande att göra av blommor, blad, frukt och grönt!

13 Juli - Ulrika med makril kalas

 
 
Dagen startade mede en sväng in tll Frölunda för att köpa bad
 
dräkt, böcker och fylla på vinförådet -sen blir det ju lite extra shop - men rätt saker . Jag lyckades med god marginal komma med den båt jag tänkt - glad för det!
Staden är en stor skillnad mot här ute på ön och när jag kommer till stan  vill jag bara hem!
Är man ö-bo då eller?
 
Eftermiddagen var makrill rökar-tid  - jag cyklade bort mot kyrkogårdsvägen och tog några tofsar enebuske.
Sen var det rök och  fest- i makrillens tecken och det blev till Ulrika som fyllde år. Jag älskar dessa spontana kom och smaka tillställningar som utvecklas till kalas.  Det är så kul och där trivs jag bäst..
 

12 Juni - Makrill dag - 31!

 
 
Ny svensk sommardag såsom jag minns den från jag var liten...ja eller tonåring. Det känns varmt hemma och vi vill ut på sjön och där är det betydligt svalare - men vad gör det. Det finns ingen bättre  än en sommardag när vi tuffar runt med vår lilla Gullholmssnipa och bar njuter och fiskar. Äter lite lunch och fikar.
Det blev 31 makrillar - 2 för inkok, 3 för stekning och sen 6 för grillmiddag och 20 stycken små spirr varmröker vi  på grillen - det brukar bli bra. Morgondagens guldsyssla.
 
En sväng in till katterna Axelsson med Olle som praktikant gick inte så bra. Olle fick order om att gå tyst och inte prata....men - Asta blev låg och slank i väg till gitarrzonen i läsrummet - Sally satt kvar och glodde! Smaskiga kattmaten var inte skojig - men ja , det belv dagens upplevelse nu när lugnet lagt sig ...så får vi se om jag har något förtroende i morgon.
 
Små vardagspärlor i sommartid!

11 Juli - Kårholmen

Vilma tomater  -  finns också på Kårholmen
 
En heldag på Kårholmen hos Nisse och Vivan!
Vi tog båten vid 12:30 tiden tillsammans med Kia och Hasse - och styrde mot Kårholmen. Det är grannön som är en sommarö fullt med liv just nu. Nisse och Vivan har en lång och spännande historia på ön. Dom har också en stuga som ligger så nära vattnet man kan komma -det är verkligen en pärla.
Väl på Kårholmen så blev det fika, ön-runt-vandring, bubbelvin god paella och kaffe med punch. Sen var det bara att lägga loss och tuffa tillbaka mot Vrångö.
Idag har det blivt två bad och vattnet på Kårholmen var varmare......jo sant! Solen har stekt hela dagen så jag känner mig så där lite bränt trött...lite frusen och saltig. 

10 Juli - Kupp i kupan

Bresilja på grå och ljus och bresilja och gran på ljus  (den lite dova färgen)
 
Idag kan jag känna mig glad och nöjd över ett vackert färgresultat. Lila x 3. Dagen har liksom bara försvunnit i ett växelväder. En överraskning väntade mig och Ulrika då vi tittade igen om A-kupan - där hade man genomfört en stadskupp - ett stilla drottningbyte. Vi räknade uta att det borde vara samtidigt som vi gjorde avläggare 1....eller så kan dom svärmat - gett sig av och startat på nytt!
Vilketsom så är det lösning för överlevnad och forplantning och det vi ser är mindre mängd honung,. den är säker god ändå - så ser livet ut!
Bisamhällen är nya kunsker och erfarenheter hela tiden - men den stora utmaningen för oss är att komma ihåg och lära.

9 Juli - Fjädrar

Marc's vackra keramik fåglar på Persgården - Visingsö
Blålila toner..alltså färger på garnet! Idag har jag färgat med Bresilja som gav en skala från mörk till ljus lila - fina färger, snygast blev nog den överfärgade sunkiga granfärgen. Nu ligger dom på tork och sen skall det sköljas ordentligt. Love katten var intresserad av garnet och det lär väl visa sig om ha är där för han lär bli lila på magen om han ligger på garnet.
Idag har vi fästingbehandlat Fleurs lamm, dom som inte ville vara med i den stora behandlingsvändan. Det fick bli en promenad i markerna, längs med stränderna och ganska snabbt hittade vi dom och det är ju sociala lamm så det vra inga problem att ge dom anti - fästingmedel. Ute längs stränderna finns det en del Canada gäss och efter dom fött upp sin ungar släpper dom fina fjäderpennor - dom kan jag inte låta vara utan samlar. Jag har dom som dekoration eller i blombuketter eller bygger mobiler - man kan ha mycket roligt med fjäderpennor. En sommar njutning!

8 Juli - Rikard och Madame Hardy

 
Här är hon...medelålderns skönhet
 
 
Så många goda detaljer att beskriva! En morgonrunda i trädgården - efter det goda badet - för att verkligen titta på rosorna. Madame Hardy och Honungsrosen är de två som blommar nu och båda är favorieter men på olika sätt. Mdm Hardy fick vi i bröllopspresent av vår vän Maria och Honungsrosen är till för att få breda ut sig och pryda stenarna med sina blommor. Honungsrosen har tagit plats både i mitt hjärta och i trädgården - Mdm Hardy är så elegant och känns lite som en ros för en mdelålders kvinna - knäppt va ....men det känns så.
 
Idag har Rikard varit här och hälsat på - verkligen jättekul, vi har ätit gott och promenerat och tittat på det viktiga , fåren, båten och hamnen!
 
En god middag när solen börjar gå ner och då kommer Ulrika med en bunt ljuvlig dill! Vad bra det har blivit när hon odlat i sin fiskelådor i växthuset!. Tack
 
Glöm inte bresliljan.....den där konstiga påsen med barkbitar som skall bli en blå färg till garnet. En spännande färgprocess startade idag och fortsätter i morgon..

7 Juli - 4 - 1 till Olle

Här fiskar man nog också krabba... irländsk krabba
 
Kreativ start på dagen då jag skar ner den fälls jag tovat på Erik Torstenssons kurs på Nääs. Det belv till att börja med två sittunderlag till fotöljerna på verandan sen kan jag tänka mig att jag kan få ut fler mindre underlag. Kul att testa detta ....och lättare att få rent. Sen var det tid för att bara njuta av sol och värme med min bok Kattbergen - utäst nu och - läs den! Trevlig och ja...bra historia i en annorlunda mijlö och tid.
Eftermiddagen gav makrillfiske med 5 makrillar, 3 att garva och 2 att steka. Gravad makrill är väldigt gott och en maträtt att utveckla. Väl hemma så blev det Gullholmen krabba till middag. Vi fick 4 från sumpen och de var så fullmatade att vi faktiskt inte orkade äta upp! och vi kan äta krabba!
En fulländad sommardag - bad, hantverk, grill till lunch, fiske och krabba med en kall Chablis.

6 Juli - Kalla vindar och kalla vatten

Olle kokar dom godaste...
 
Morgonens bad var kallt - och fastän det är sol så finns det en kyla i luften. Konstigt, det är som om värmen inte riktigt får utrymme. Detta är ingen väderklagosång - bara ett konstaterande för jag tycker att det är ganska skönt på dagen. Kanske kan jag önska varmare kvällar.
Ulrika och jag har letat drottning i avläggaren idag, det är inte lätt men jag tror att jag såg en drottning och vips var hon borta. Vi får ta nya tag på måndag och leta igen. Jag förstå verkligen vitsen med att märka drottningen, vilket inte heller kan vara så lätt. I våra andra bisamhällen hade vi tänkt att vi skulle skörda honung till veckan men näe vi kan nog vänta lite. Förra året hade vi en fantastisk skörd så vi är lite bortskämda - vi kan nog inte vänta oss så mycket honung i år. Men våra bin är otroliga små liv och dom behövs - det känns bra att göra en insats genom att vara biodlare!
Kvällen avslutade vi med att vara med och inviga det nya Skärgårdens café och Vrångö Transports nya lokaler - massor av folk , skaldjur, musik och kallt kallt kallt!

5-6 Juli - Gullholmen

Vy från vårt sovrum tillika mamma och pappas arbetsrum
 
I går åkte vi mot Gullholmen med en del stopp på vägen, bland annat Sundsby säteri där Margarteha Hvitfeldt styrde en gång för länge sedan. Säteriet har blivit ett jättefint utflyktmål med kortare vandringsleder, cafe/restaurang och en del små fina affärer med lokala produkter. Nästa stopp blev Göksäter som är Orust svar på Ullared ....eller ja jag vet inte vad det är men på 30 minuter kan man fynda plasthinskar till fårens vatten, jeansarbetsshorts, och dörjekrok. Efter detta stannade vi till vid Håvs lamm - vilke jättefin liten gårdsbutik med goda lamm delikatesser. Vi fick ett trevligt bemötade och ett lite fårprat med mannen i familjen som driver gården. Vivan hade älskade blandningen av vackra hönor. Kanske får vi åka i hit tillsammans.
Väl på Gullholmen så var det en fins slöjdutställning i gamla skolan, täljda trägrejor, vackra linkläder och måleri och keramik - allt av fin kvalitet.
Gårdagens blogg uteblev eftersom jag inte lyckades med uppkopplingen på mammas dator - så det blir en liten  2 dagars. I morse blåste det lite väl mycker för att dra pappas krabb burar vid Låge - så det fick bli dom 4 karbbor som låg i sumpen. Det blir en bra middag på söndag om dom är bra matade. Sen bar det hemmåt till nästa ö - Vrångö är ju hem ön!

3 Juni - Avläggare II

Undrar om bin gillar denna vackra stjärnflocka? Jag gör det..
 
Efter gårdagens arbete och eldande så låg högen och smårök fortfarande när vi kom till fåren vi 11 tiden. Och fint var det i fårhuset. Idag skall dom små lammisarna få fäsing medel och det gick som en dans förutom med Fleur och hennes tre lamm - dom behagade inte komma. Hon har bestämt sig för ett semesterliv och skiter fullständigt i att det serveras kraftfoder. Jag skall nog leta upp henne - men inte just idag.
Sen var det dags att plocka ihop en avläggare av B-kupan, vilket gick riktigt bra. Min man Olle fick sitta bredvid med bidräkt på för att se så att det funkade. Sen flyttade Göran avläggaren med moppe till fårhagen. Förra gånge tog jag och Ulrika avläggaren på cykeln - det kändes lite chansartat med detta gäng.
Idag har jag krönt semesterdagen med inkokt makrill, egen nypotatis (Blå Kongo och Amadine). Amadine är en fantastisk potatis - mycket god och ger en bra skörd. Nästan självförsörjd middag!

2 Juli - Eld och gamla vänner

Gott med rostade nötter
 
En dag i eldens tecken - idag har vi - kanske inte så mycket jag - skottat ut halmbädden ur fårhuset och bränt den. Halm och fårskit ryker ordentligt. Olle, Nisse, Vivan, Annika och Göran har gjort det största jobbet eftersom jag fick besök av en gammal kär vän - Renate. Vi lärde känna varandra på 70-talet då vi båda två jobbade på Liseberg - vi hade en rolig, galen och spännande tid. Så småning utbildande sig först Renate och sen även jag , båda två till socionomer. Nu har vi efter alla år träffats på jobbet och idag har vi haft en jättemysig dag på Vrångö. En god fika med nyfångad makrill, en promenad runt ön, mer eldvakt och sen hem och grilla....och naturligtvis pratat massor av minnen och livserfarenheter. Det här skall vi göra igen! Härligt när gamla vänner blir som nya igen!

1 Juli - 6 makrillar

 
 
Idag blev det inte den arbetsdag i stan som jag tänkt utan en första semesterdag. På eftermiddagen blev det läge att pröva lyckan på sjön och ja...6 makrillar. 4 att stekta och  två att koka in. Inkokt makrill är otroligt gott - något jag lärt mig uppskatta på senare år.
Almedalsveckan har startat och det kommer massa utspel och manifestationer som är intressanta att bevaka. Pussy riot - kultur och protest rörelse från Ryssland var på plats och för kampen för att få utrycka sig fritt - viktig kamp!
En stunds gosande med Lovekatten hör till höjdpunkterna idag - katten som kramas men som ratar makrill levern...

RSS 2.0