28 Februari - BokRea nu och då

 
Bokrean var ett fenomen som lockade mig väldigt mycket från gymnasietiden upp i medelålder - för att sen med all massproduktion av reaböcker och näthandel helt försvinna. När jag gick på gymnasiet var bokreastarten en anledning till fest - sen skulle man upp tidigt och stå i kö för att vara först. Sen kom tiden då katalogerna var viktiga och man kunde förbeställa och hämta sin kassar med böcker.
Idag var jag inne på bokrean, som var märbart mindre. Jag föll ändå för en bok om Karin Larssons tankar om konst, hantverk och design. Den kändes inspirerande och trevlig att bläddra i. Kanske kan det bli en stick/virk bok också.
En gröngöling eller annan hackspett påminde oss om sin närvara när vi cyklade hem från båten! Hemma väntade Biodlartidningen och därmed en skön stund i soffan!

27 Februari - Musslor

Kärleksört
 
Dimman fortsätter att ligga som ett täcke. Nu när det går ner i temperatur på eftermiddagen så bildas frost på alla träd och buskar. På bussresan från stan till Saltholmen blev det vackrare och vackrare ju längre mot Saltholmen man kom.
Efter middagen blev det en stund famför TV:n  - i sveriges mästerkock lagade dom till pilgrimsmusslor. Jag har aldrig tidigare sett färska pilgrimsmusslor och det var ju naturligtvis lite spännande för en mussel- och snäck älskare som jag är.
Det är vid denna tiden de vanliga blåmusslorna är som finast, dom håller sig fina och välmatade till vattentemperaturen passerar 12-13 grader då släpper dom sin rom och magrar av. Det har jag fått lära mig av min bordskavaljer på ett 50-års kalas. Så snart vill jag ner i vattnet för att plocka - om jag nu kan hitta ett bra ställe. De senaste åren har isen gjort stor skada på strandnära musslor. För ett par år sedan kunde man se mycket mussla och även japanska jätteostron - en art som troligtvis "rymt" från odlingar eller kommit via båtarnas vattentankar. I vilket fall så var dom fantastiskt goda - allra godast lätt halstrade på grillen. Mmm snart får det bli musslor..fredag kanske.

26 Februari - 30 svanar i viken

Träningsverk i baksidan på låren - kul att känna att man lever och har en kropp. Det var den dubbelvikta arbetsställningen som krävs för att klippa en tacka på magen. Känns riktigt bra!
Idag har det varit en solig dag med vårvärme - då kommer dimman och sveper in ön i ett vitt töcken. Lite dubbel känsla - men det blir så här ute när det kommer lite plusgrader och vattnet är riktigt kallt.
På båtresan hem genom dimbankarna så kunda jag ändå skymta svanarna i viken vid Skäret dom var nästan 30 stycken och det såg ut som om dom simmade i par nästan alla. Det var vackert.
Framåt kvällen rostade jag müssli och prövade ett nytt recept - kanelkex - jag lyckades bränna dom men det som gick att äta smakade bra. Jag skall pröva dem igen och  vara närvarande i processen, inte göra flera saker samtidigt utan att ha huvud och mage med i det jag gör!
Ta tag i meditationskänslan - fokusera på andning... och var närvarande i det jag gör - en utmaning ibland.

25 Februari - Pluras damer

Plura himself
 
Dags att börja se över tackorna! Så idag har vi klipp dom så att lammningen skall bli lite mer hygienisk och lammen skall ha lite lättare att leta sig fram till spenarna. Om nu Plura har gjort vad han ska - och det har han men jag tror han har varit lite sen i starten. Ingen av tackorma hade juver som börjat fyllas - det kan i och för sig hända på ett par dagar men jag tyckte nog att det fanns en avsaknad av andra tecken så det kan dröja 2-3 veckor till. Det är bara bra! Det är kallt nu och dom små behöver lite mera värme. På Asperö har det kommit lamm ..så nu längtar jag lite - det är en spännande och intensiv period som väntar.
Tackorna tyckte nog att det var skönt att bli av med lite päls - det märks. Dom flesta står still - utan Madonna hon var väldigt rädd om sina spenar så det kan kanske vara ett tecken på att hon blir först ut i år igen. Förra året lammade hon i mitten av mars - då anlände Dannie och Loreen! 
Det var en härlig eftermiddag i fårhagen! och fler skall komma....

24 Februari - Snödroppar och fullmåne

 
 
Gårdagens kväll var underbar - goda Amarone viner, en fantastisk Zinfandel och ostar som smälte i munnen - trevligt sällskap och en avspänd miljö och sen "grädden" Johan och Moa (Love-kattens gamla matte) som ordnat festen för sin mamma, som bjudit in oss andra kvnnor. Dom bjöd på sång och musik som var magiskt, så fint och så bra - allt  gott till familjens två unga!
 
Söndagen har varit avslappnad men när solen tittade fram tog vi en promenad runt öns bebyggda delar - snödropparna hade kommit hos Sven - där blommar dom först. Vi går och väntar på strandskatan - den vackra svartvita med sin långa näbb och sina röda ben.
Söndagen har också blivit lite av veckans godisdag s idag blev det nya hälsosamma "bollar" av cashew/mandel, katrinplommon och kakao rullade i kokos. Goda
Det är is på havet igen och utanför lyser fullmånen. Lite trollskt - jag har bok som heter "Häxans handbok" den lyfter fram alla naturens fenomen och gör till läkande - just fullmånens och nymånens sken ger en extra kraft till naturens magiska ting. Det är fin liten bok som lyfter fram magi på ett skojigt och kärlekfullt sätt - vänlig häxkraft som vill gott!
 
 

23 Februari - Vrångöhuset

Vårt första år med bin - 2010
 
Det är riktigt roligt att få prata om vår biodling. Idag har Ulrika och jag pratat om vår biodling på bygdegårdsföreningens årsmöte. Här ute på ön har vi ett bygdegårdshus som ger oss massa möjligheter till kultur- och kalas aktivitet, idrott, brödbak och mycket mer - Vrångöhuset! 
Tänk vad intresserade våra åhörare var - det uppstod en god komminikation som det kan göra när man har en öppen och intressered grupp. Biodling är ett spännande ämne även för oss som bara hållt på 3 år - man slutar nog aldrig att fascineras av bin och deras fantastiska livscykler, organisation, ordning olch nytta. Idag var det lika roligt att får dela den kunskapen med nyfikna vänner.
I kväll är det tid för att fira Kerstin! En kalaskväll i stan som säker kommer att innehålla mycket god mat och varma möten - kvällen erbjuder vin, ost och goda väninnor!

22 Februari - Medelhavets vågor

Keramik och grönsaker
 
Tänk att man kan rädda alster som verkar ha gett upp. Idag har jag drejat - Marc var sjuk så vi var lite som kalvar på grönbete i hela gruppen. För min del innebar det att en flat skål som sackade ihop när jag lyfte den fick bli ett fat som dessutom rätades upp med en vågig kant. Det där med vågig kant gillar jag - det är en känsla av medelhavskeramik - fat, skålar och krukor i ljus krämgul, vit, grön eller koboltblå. Snyggt. Marc gör fantastiska krukor med just den känslan - det återstår att se hur mitt fat blir - men just då kände jag mig nöjd.
Jag ser fatet framför mig med stora härliga bitar av vatten melon - och solen skiner!
 

21 Februari - Mamma och pappa

 
Idag har jag lämnat över post och välkomnat mamma och pappa hem från sin långa vinterresa till Thailand. Det känns skönt att ha dom tillbaka på hemma mark. På något sätt har det också blivit en del av symbolerna för en kommande vår. Alla som som skytt kylan kommer tillbaka såväl människor som fåglar.
Under eftermiddagen kokade jag lammbog till en gryta med dill och vild lök. Här på ön växer en vild lök som har en fantastisk mild och god smak. Jag plockar massor på våren - förväller och fryser in. Det är den lilla ekorren i mig som slår till - och jag känner mig så nöjd. Löken plockar jag längs med promenadvägen ut till fåren - idag gick vi samma väg med vår vattenkärra och vägen var verkligen en isbana - halt som sjutton - tänk vad omgivningen förändras med årstiderna.
Även om det kallt, mörkt och halt så tror jag nog att jag föredrar omväxlingen - der är ju lite härligt att längta!
 

20 Februari - Vantkalender 2013

Hemgjutna bivaxljus
 
Nu har två chili tittat upp - det är tydligen så att man måste lära sig vänta. Nu finns det ganska många små chiliplantor om alla gror. Ja, ja man kan alltid ge bort några när dom vuxit till sig.
Idag har jag fått en mönsterkalender med vantmönster - helt fantastiska mönster och en fin idé - en vantkalender.
Nu är det dom där strumpstickorna jag skall ta mig an. Jag får nog ta hjälp från min handarbetande mamma - hon kan sticka vantar på strumpstickor - fina vantar!
Under flera dagar har vi kostat på oss att elda bivaxljus - dom doftar lite lagom och är brinner ganska vackert. Det känns alltid bra att ta till vara på det våra små djur ger - vi borde kanske utveckla vår biodling och börja ta tillvara pollen och propolis.

19 Februari - Kaffemeditation

Love katten, Slinken, Kingen, Jarmo eller Kattelatte!
 
Bästa stunden under dagen var nog att sitta och vänta på bussen med en cappucino med extra styrka. Jag provade lite meditationsteknik med fokus på smakupplevelsen - alltså kaffemeditation. Annars är väl just att vänta på bussen inte en höjdare.
Lite kontakt på mail med Anna H piggade också upp arbetsdagen.
Mmmm... Det har varit en lite slätstruken dag i stan - dagens värdefulla detalj är det efterlängtade kaffet och att komma hem till Olle och Love-katten.

18 Februari - Trutar och måsar

Gråtrutar och fiskmåsar gapade i högan sky - det brukar inte alltid vara så välkommet men just idag var det ett gott tecken på att våren är runt hörnet. Där snön smält bort hade också krokusbladen tittat fram.
Yes! Härligt fastän dagen varit helgrå.
Jag har också fixat den första lammboxen - men jag tror det dröjer ett par veckor till innan det dads för lamm. Det känns ändå bra att ha en box halmad och klar.
Idag var också en dag med lite nyttiga raw food inspirerade  godisexperiment - cashew/dadlar/kakao mixas och rullas till bollar i sesamfrö. Jättegoda!

17 Februari - Frö, bi och lamm

Krispiga tulpaner
 
Fem av sju kronärtskocksfrön har blivit små hjärtbladsplantor och inte en enda chili. Nu har jag sått ny chili och så har purjolöksfröna kommit i såjord. Trots att det har varit grådaskigt nollväder har jag ägnat mig åt mer vår och längtanssysslor. Vi har gått igenom biåret som förberedelse på vårt kommande lilla föredag - det väcker sån längtan och en nyfikenhet - har dom överlevt vintern?
En beställning av lammnäring, diflaska och lamm-tonic påminner också om att snart kan dom första lammen komma,
En ganska lugn och skön söndageftermiddag med vårkänsla! och så...söndagsbastun som gör en så mjuk och avslappnad i kroppen.

16 Februari - Meditation på bygdegården

Pilane 2012
 
Idag har det varit "sköna lördag" på öns bygdegård - ett evenemang som är mysigt och innehåller lite olika möjligheter till lyx - manikyr, fotvård, frisör, massage, modevisning och meditation.
Jag var nyfiken på meditationen så jag gick dit för att pröva. Skönt och lugnt - kända ansikten och en öbo som meditationsledare. Han började med bjuda oss ett russin och lät oss tugga och fokusera på vad russinet smakade och hur det kändes i munnen - en påminnelse om att vi allt för ofta gör saker utan att vara närvarande i det vi gör. Jag behöver få sådana påminnelser. Tänk vad jag missar i vardagliga upplevelser när jag inte är i nuet. Det är ju lite så jag tänker med min blogg - att den skall påminna om närvaro i vardagens händelser. 
Meditation känns som ett gott stöd för närvaro. Jag har tidigare prövat sångmeditation - det är en form av meditation där sång hjälpte oss att hålla fokus - med en gemensam sång - ett vackert mantra fick vi också en speciell gemenskap i gruppen.

15 Februari - Det vackra granatäpplet

Idag har jag mest hoppat runt mellan olika sammanhang, vilket sätter sina spår. Det blir svårt att koncentrera sig och jag upplever mig rätt fladdrig....så vad hittar jag då som kan göra dagen till något unikt.
Jag hittar det Eva hittade - granatäpplet! Igår var jag i frukt- och grönsaksaffären vid Wieselgrensplatsen och där hade dom staplat ett berg av granatäpplen, så vackra i alla sina bruna och röda toner. Jag köpte ett och tog med till fikat på drejkursen.
Granatäpplen är ju fyllda av små rubinröda ädelstenslika kärnor - så speciella. Men utsidan , det lite läderaktiga skalet i vacker dov rödbrun färg slår det mesta. Formen är också fulländad -  rund men ändå lite kantigt. Marc berättade om sin mamma som brukade rensa granatäpplen och lägga kärnorna i en skål och stänka över lite rosenvatten eller apelsinblomsvatten - och så var dagens  dessert i Marocko..
Jag läste också att man kan färga med granatäppelskal - Ja! nästa färgutmaning är antagen.
 

14 Februari - Hjärtans-tulpaner

 
Idag på alla hjärtansdag fick jag två goda överraskningar - en bunt vackra tulpaner från min man och tidningen Åter.
I Åter kan man läsa om familjer som tagit ställning för mer tid tillsammans - många minskar på sitt lönearbete till förmån för att odla och hålla djur och ta till vara på det naturen bjuder. Ett lugnare och enklare liv och mer tid i arbete tillsammans. Arbeta tillsamman gör så mycket gott för relationer och vänskap. Dom där klassiska arbetsbilderna vid höbärjningen i det gamla svenska lantbruket - är så sanna! Att arbeta tillsammans och ta en god fikapaus är välgörande!
Nu skall jag njuta av tulpanerna!

13 Februari - En Petson med hund

Igår efter bloggandet tittade jag på intervjun med Pia Sundhage - en person som jag inte vet så mycket om eller kanske inte heller inte varit så nyfiken på. Men hon var fantatstisk. En rak, helt igenom grundad peroson, ärlig, generös, brinannde engagemang för fotbollen och en idé om ledarskap som jag tycker slår många ledaridéer med råge.
Vad glad jag är att jag tittade på det programmet - jag har tänkt på det flera gånger under dagen.
 
På båtresan in till stan upptäckte jag ytterligare tidiga vårteckan - svanarna börjar samlas i bukten vid Skäret. Undrar om dom samlas för att finna sin partner ....eller kanske finns det mat där! Gott var det se i alla fall!
Gott var det också att prata med Ebbe - det ger mig ett leende och lite skratt och kul minnen en lång stund efter vi pratat klart. Ebbe , vovvarna Molly och Nalle och alla hönor ; han är som en Petson fast med hund! 
 

12 Februari - Hjärtblad

Kallt ute men varmt inne - och någonstans en blommande julros
 
Två små hjärtblad av kronärtskocka har tittat upp och genast känner jag hur våren tagit ett steg närmare. De små chilifröna ligger dock kvar och väntar. Att dra upp sina egna plantor är väldigt tillfredställande och spännande. Ju längre fram på våren desto mer plats tar alla plantor i huset. Nu när vi har ett litet växthus blir det dock en lite kortare inomhusperiod. Nästa frösort som skall i jorden är purjolök - det hög tid för dem. Sen kommer fänkål, tomater och sen i rask takt majs, gurka, pumpa, zuccini och blomkål.
I år blir det bara blomkål i "kålburen" den som skall skydda från de glupska kålfjärilslarverna.
Utomhus blommar julrosen - men den ser lite frusen ut. Det börjar också bli dags att titta efter om snödropparna brutit igen jord och snö...mmm vårlängtan.

11 Februari - Bettys sjörövargryta

Plura, Anja, Mys och Grynet
 
Betty var en av våra tackor - hon var trevlig men väldigt tjock och i kombination med en krokig benställning så blev det för jobbigt för henne. Hon var nog 4 år när vi tog bort henne. Jag tycker att man skall använda så mycket som möjligt av det våra får ger - alltså blir även Betty middagsmat. Idag har jag gjort något som påminner om sjömansbiff men på får - så biff..näe ..det blir fel. Så för att hedra Betty skapar jag en sjörövargryta med mycket lök, vitlök, morot, selleri, oxfond, porter och utskuren får rygg. Det får koka  länge i ugnen i en lergryta á la 70-tal. Det blev jättegott!
 
Vi är bra på att ta till vara på det fåren ger men vi kan kanske bli bättre om vi skaffar en rök - rökt, torkad fårbog eller stek kan nog bli en delikatess - dessutom är det något visst med att röka mat det är ett genuint hantverk.
En av mina inspirationsböcker för äldre tekniker och riktiga långkok är Jens Linders bok ;Det glömda köket.
 
 
 
 
 
 

10 Februari - Alternativ och Åter

Frostig Järnek
 
Avocadoexprimentet blev inte så tokigt - efter en natt i färgbadet har jag fått en ljusgrön/beige ton. Jag är nöjd. Idag har jag ägnat mig åt att smälta om bivax ljus som jag hade lite för bråttom med innan jul. Vaxet blev inte riktigt rent - en del honungsrester fanns kvar och när man tänder ljusen samlas det som en svart klump runt veken. Nu blev det bättre men inte helt bra - det svårt att få ett rent bivax. Jag behöver nog läsa på mer om hur man gör. Min favorit sida för mycket av sådan här information - om biodling, om fårskötsel, om odling och om hantverk hittar jag på Alternativ.nu. Dom ger också ut en bra tidning som heter Åter - där hittar du bland annat massor av goda tankar om självförsörjning och genuint mathantverk.
Nu väntar veckans bastu ....men ännu inget dopp i havet, det får vänta lite till.

9 Februari - Rensa bivax

Idag har det varit en lite av varje pysseldag - jag började med mitt garn och avocadoskalsprojekt. Det blev inte riktigt som jag tänkt, det blev en mesig smutsbeige ton , så jag låter garnet ligga i färgbadet över natten. Det finns en färgteknik som just bygger på att garnet ligger länge i kall/rumsvarmt färgbad. Jag får se vad det blir.
 
Nästa projekt var att tilsammans med Ulrika rensa gamla sköra vaxramar till bikuporna. Våra bin skall få rena ramar och nya vaxmellanväggar när det är dags att bygga ut för dom. Nu börjar jag längta lite till att få titta in till dom - men än är det för tidigt. Någon gång i början/mitten av mars kan jag tänka mig att dom gör sin första "bajstur" - nödvändigt när har dom hållt sig hela vintern. Då är det dags att städa botten så att vi säker vet att dom kommer ut.
Bin är fascinerande djur med sitt samspel, sin ordning och sitt samlande. Att vara biodlare känns riktigt bra - vår lilla biodling, inbillar jag mig, gör gott för blommor och fruktsättning på ön och dom ger oss en fantastisk honung.

8 Februari - Krukmakaren

Blandade former och vackra dukar
 
Äntligen har keramikträffarna med Marc och alla dom andra startat. Jag har verkligen längtat - lika fokuserad som jag behöver vara för att spinna behöver jag vara för att dreja. Marc - mästerkrukamakaren - brukar prata om drejning som meditation, filosofi och den ultimata gestaltningen av ett surrealistiskt skeende. Det är surrealism, säger han med en charmig fransk brytning.
Det är inte bara häftigt att känna leran bli centrerad och sen känna hur den lyfter sig själv i drejgreppet utan keramik är så sinnligt och vackert. Det är så mycket ursprung och nytta över detta hantverk. Jag kan nog inte se mig mätt på vackra former och ytor.....
 
 

7 Februari - Eko-mat

I alla fall KRAV bananer
 
I Majorna ligger Kompostbutiken som är Ekobeställarnas utlämningställe för ekologiskt och närproducerat - kött, fisk och grönsaker. Det alltid lika trevligt att komma dit och hämta sin beställda varor. Idag var det hämtning av nötkött, kyckling, bacon, torsk och så slank det med en bit eko lax. Matlagning är ett av mina nöjen och det är viktigt med bra råvaror ur fler synpunkter. Det skall smaka gott - Olle tycker att ekologiskt smakar mer och godare. Jag är dessutom lite noga med att djuren jag äter skall haft det bra under sitt liv. Dom skall ha betat på ängar eller fått sprätta runt i sand och pickat i sig fröer om man varit kyckling. Fisken skall fiskas så att inga andra slinker med och blir uppfiskad utan någon nytta. Bättre att satsa lite mer och kanske inte äta kött så ofta eller bara lite mindre av det.
Heja gubbarna på Ekobeställarna! 

6 Februari - Snö och värme

 
 
....och så vaknade jag till ett vintervitt landskap! Min inställning till snö är lite ambivalent - men just idag gick det inte att göra annat än gilla. En vacker snötäckt trädgård som trädde fram i morgonljuset. Snön avslöjade nattliga besökares spår - katter - fåglar och rådjur.
Till morgonkaffet fick jag dessutom följa med Rikard och Monika på deras resa genom Agentina, Chile och lite Uruguay. Det så roligt och spännande att läsa resebloggen om deras äventyr och möten med människor i Sydamerika. E-post från Thailand gav mera värme till kaffet - så det blev en skön och varm morgonstund med snö på utsidan.
 

5 Februari - En väska med hundar

Barcelona - Parc Güell 2012
 
En första lite spirande känsla av vår....i luften, på havet och i staden. Idag luktade det lite vår och solen var ganska varm - en hackspett lät och flög så den blev synlig för Olle - jag missade den men hörde den. På havet - när det är isfritt - guppar flockar av Ejderhanar och en och annan hona. I staden mötte jag en "hundrastare" en ung kvinna med åtta vovvar i olika modeller som gick så fint tillsamman - det spreds ett leende över läpparna när jag såg dem! Hundarna var patienter på Blå stjärnans djursjukhus så det var ett och annan bandagerat ben och ond tass också.
Hundarna påminde mig om en present jag gav till Anna E som berättade att hon längtat efter hund - enda sen hon var liten. För att tillfredställa hundlängtan fick hon en pytteliten grön resväska innehållande 7 små plasthundar - en ras för varje veckodag. Dom där rasthundarna var lite samma uppsättning som i vovvarna väskan!
 
Mitt nästa färgexpriment är igång - jag har ju samlat avokadokärnor och skal som skall bli till färg. Jag läste på lite på några skojiga bloggar och kom fram till att - kärnorna verkade inte så intressanta för mig. Det verkade bli en skum hud/aprikos ton - nja. Skalen däremot krossade jag fint (dom hade torkat ett tag) och kokade 10 min - sen skall det stå till lördag (har jag bestämt) och då skall det utgöra grunden för ett färgbad som jag hoppas kan ge en brun ton. Spännande ...

4 februari - Ullgarn

Handspunnet garn från Vrångöfårens ull
 
Det egna handspunna ullgarnet är så inspirerande - jag tar mig fram på webbens stick och virksidor och dom är många. Det finns mycket kreativitet på nätet. Just nu har jag ett par projekt igång bland annat en virkad kofta - som virkas runt - lite som en jättestor rund spetsduk! sen har jag virkade vantar igång - det jag alltid och sen finns det några sorgebarn som ligger och inte är ihopsydda - jag skall ta mig an dom en dag. Min nya utmaning skall bli att sticka med strumpstickor - jag har aldrig gjort det och skall anta den utmaningen när min kofta är klar. Jag tror på prickiga tumvantar för utmaningen.
Idag har varit en sån där grådag - jag har jobbat hemmifrån och har verkligen varit klistrad vid Excelfilerna. Väl hemma möts jag av en härlig brasa i kaminen! Underbart - den värmen är rund och varm...och sen kan jag ta en stund och virka runt runt...runt runt...

3 Februari - Frökex och ullgarn

 
Misstag kan ofta leda till positiva överraskningar! Idag har jag praktiserat just detta. Jag skulle göra frökex vilka skall bakas och torkas på 120 gr - glatt slängde jag in kexen ugnen - men aj aj termostaten stod på 220 gr. Efter 20 minuter doftade det lite väl mycket - misstaget var gjort! och vips hade kexen fått en lite rostad tuch och lite brända kanter - inte så dumt. Dom fick fortsätta torka på 120 och blev kanongoda!
 
Kexen är en egen utveckling av ett LCHF kex recept. (tahini är utvecklingen)
1½ dl linfrö, 1 dl solrosfrö, 1 dl pumpakärnor, 1 dl sesamfrö - vatten så det täcker - låt stå tills det tjocknat och linfröet blivigt "slemmigt". Rör ner 2 msk tahini och krydda med flingsalt. Mer vatten till det har en konsistens av tjock youghurt - låt gärna stå ett par timmar till. Bred ut ett tunt sammanhängande lager på bakplåtspapper - in på 120 grader (eller rosta dom som ovan). Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut ånga - 1 timme. Ut ur ugnen klipp/skär remsor och vänd på dom. In i ugnen och torka en timme till. Bryt i bitar och ät med lite ost!
 
Det blev mer tid vis spisen då jag har "chockat" mitt handspunna ullgarn. Mot mången annan erfarenheter och kunskap har jag fått lära av min "spinn fröken" att garnet skall ner i 90 gradigt vatten ett par minuter sen upp och ner i ett iskallt bad - kramas ur för att sen daskas mot något hårt/bord eller liknande. Jag daskar garn på verandan så det skvätter! Detta gör man för att det stickade plagget skall hålla form. Spännade process som också tycks göra garnet mjukt och på något sätt fördela "tvinnet"!
 
 

2 Februari - VänAnnor

 
Idag skall jag tidigt iväg och sent hem! Kalas i Floda hos min vän och kollega Anna Å.
I mitt liv har det enda sen jag föddes funnits viktiga kvinnor som bär/burit namnet Anna. Min först Anna var mormor och hon måste vara min "grundAnna" hon som kanske påverkat mig till en nyfiken och postiva inställning till kvinnor med namnet Anna. Mormor Anna är död sedan många år ....men finns ändå!
Nästa viktiga Anna kom i sena tonåren och var syster till min kompis Rikard. Hon är fortfarande en mycket viktig Anna  - Anna S. Anna E kom som en kollega och väckte nyfikenhet och blev min vän, sen kom Anna Å sen kom Anna H och sist men inte minst en uppskattad systedotter i AnnaT. Tänk vilken rikedom att ha alla dessa vän-Annor!
Idag kan jag njuta av strålande sol och en vacker vinterdag - min man klipper äppleträden - en dag för det!
 

1 Februari - Lemon Chili

Mosskuddar på Vrångö
 
Nu har dom först fröerna kommit i jorden - dom som behöver få lång tid och lite varmt för att utvecklas. Det blev två chili - Lemondrops och Lemon chili. Sen åkte det ner lite kronärtskockor när jag ändå var igång. Dom är vackra och goda men tar mycket plats i trädgårdslandet så det kan bli odlingen i fårhagen. Jag har en lite pall odlingsbädd i fårhagen där jag tar tillvara gödsel och passar på att odla det som tar plats t ex pumpa! Inspirationen kommer från Stefans lilla gröna - en handbok i utanförskap. Stefan Sundström en man med goda tankar och bra musik!
Overallen kom till användning idag och det var precis så härligt som jag tänkt - varmt och skönt!
Eftermiddagen gav mig också en skön stund med min favorittidning - Hemslöjden - den är bra, insprierande och så snygg!

RSS 2.0