31 Mars - Ejdrars språk

Dags att leta den lilla cerisa blomman
 
Den första morgonen med riktig känsla för vår och liv! Efter att väckt ett gäng sömniga tackor klockan 7:00 när det efter sommartidsförändring klockan bara är 6:00 var härligt. Dom ville inte riktigt vakna eller åtminstone inte resa på sig för att gå ut.
När jag kom hem blev det en ljuvlig timme på verandan - kaffe och tystnad - ejderhanarna och duvorna turades om att hoa...eller vad det nu är dom gör. I den stunden tänkte jag på att det finns inga skrivtecken - inga bokstäver - med vilka jag skulle kunna skriva hur ejdrarna låter. Dom har sitt eget läte och språk så långt bort från vårt.
Nåväl...dagen förflöt med lite trädgård ... Olle krattade och jag fixade i "kattkammaren" . Alla pelagoner hade fått löss när jag tog in dem i höstas, så i år blev det den stora pelagonslakten.
Samma år vi flyttade ihop så köpte vi ett gäng pelagoner - vanliga röda standardvarianter - från Christian på Donsö. Dom har levt ett långt liv till nu - 12 år. Vi får se om de sista sticklingarna kommer att överleva.
Eftermiddagen blev sol och vitt vin på sydsidan - tankarna fick flyga fritt och solen sken på näsan ( övriga mig) så nu börjar näsryggen bli sitt vår- och sommar jag. Härlig tid!
 

30 Mars - Lamm enligt NT

Pär och Elvira - 10 dagar
 
Gamal Ulla har lammat! Två supersöta svarta baggelamm med lite vita fläckar här och var. Ulrika som träffade dom först lät sig inspireras av påsken och döpte dom till Matteus och Markus.
Dagens promenader har gått via fårhagen och bigården - i bigården var det lugnt. Bina sitter fortfarande i klot och det finns mat i ramarna vid klotet. Bra - men nu gäller det att hänga med om det blir varmt. I fårhagen känns det betydligt tryggare - Pär och Elvira kan lugn vila i solen.
Idag på påskafton så skall vi äta lamm som jag gravat enligt konstens alla regler och sen har det stekt i ugn på låg temperatur över natten - spännande!
Förra påsken tror jag att jag tog det första doppet - påsken låg senare det året. Påskbad i år känns inte jättelockande när det fortfarande ligger snö och is kvar. Jag sparar badet till lite senare.

29 Mars - Liv och död

Lågvatten
 
Långfredagen blev en lite sorglig dag - vi var tvugna att fatta ett beslut om vad vi skall göra med en bagge som stångar tackor och blir alldeles igång triggad av skuttande smålamm. För att det skall fungera i vårt lilla fårsamhälla måste alla kunna känna sig trygga - tackorna, lammen och vi. Plura var inte så stor så än så länge kändes det som jag hade ett bra övertag över honom men lamm och högdräktiga tackor har inget övertag utan han blev en plåga - så tolkar vi människor det. Så beslutet blev att Plura får bli måltid på en hedrande bagge fest någon gång på försommaren. Med andra ord så blev det slakt idag - och nu finns det ingen Plura bagge mer och det känns som ett riktigt beslut. Nu hoppas vi att det blir en fin fäll och en trevlig fest! och att fler lamm tryggt skall kunna köra sina lammrace.
 

28 Mars - Handarbete

Mormor Annas handarbete
 
Full av förväntan cyklade jag ut till fårhuset 06:30 för möta nya lammungar.....tji fick jag inte ett lamm mer än Pär och Elvira som nu är stora och har massor av skutt och spring i benen. På förmiddagen fick dom gå ut och dom sprang runt som tokar ända till Plura bagge triggades av det och blev alldeles galen. Så vad gör vi nu med honom - korv och färs ligger nåra till hands. ....vla bagge!
Skärtorsdagen har varit härligt lugn - jag hade en underbar stund i solen med Svenska Fåravelsförbundets tidning, Bitidningen och min absoluta favorit Hemslöjden. Hemslöjden handlade om rot slöjd - ett material som jag inte känner till så mycket om. Trä och andra hårda material tillhör mina utvecklingsområden - om det ens är möjligt att utveckla. Träslöjden i skolan var ganska plågsam för att inte tala om mina stackars föräldrar som fick mina alster. Allt som har med textil och mjuka material funkar desto bättre och är en njutningfull syssla.
Handarbetande kvinnor har finns i släkten mamma Ingrid broderar och stickar de mest fantastiska alster och mormor Annas specilalitet var broderi - tvistsöm - som jag tror kan ha ett annat namn och som av någon anledning känns typiskt för skåne.
Den hänger ihop - livsväven..

27 Mars - Färg till påsk

Blommor i London
 
Idag har vi åkt från ett snörikt och soligt Bankeryd till ett lika soligt men mindre snörikt Vrångö. På vägen passerade vi två handelsträdgårdar - det något med Jönköping och Bankeryds bor  - dom ha en förkärlek för vackra blommor. Det måste vara därför vi hittar jättfina handelsträdgårdar där. Tittade man in i växthusen på Höglunds blommmor fanns rader med Hortensia i färg från ljusblått till lila och vidare till rosa toner, det var oerhört vackert att se.
Det fint med lite färglada blommor till påsk  - så det blev en del påskliljor och en uppstammad Myrten. Som tur är har Love-katten ännu inte visat samma intresse för växter som katt kollegorna Asta och Sally - två trevliga fröknar som gillar grönt, framförallt att äta! Fastän dom är katter:
Tackorna är trekantiga och jag tror att dom skall lamma vilken timme som helst.......suck

Bosse

Den 26 mars fyller min svåger Bosse år, så vi har firat honom tillsammans med familj och vänner, ätit god mat och druckit gott vin. Hurra för Bosse - han leve! Hurra Hurra Hurra Hurra

25 Mars - Fasta och frossa

Azorerna vatten
 
Ikväll var det intressant tema på Vetenskapens värld - det handlade om fasta. Om hur en kalorifattig kost kan förbättra vår hälsa. Det är lite spännande. Jag har fastat en del och jag blir påmind om hur nöjd man känner sig efter en fasta - hur ren och lätt känsla det finns i kroppen. Fastan är också en utmaning rent själsligt man prövar sig, man testar både sin karaktär och uthållighet, kanske skulle jag ha en liten fasteperiod när vårvärmen kommer - experimentet i programmet var i  dagar - men då var det en, i princip, ren vatten fasta. En Miso soppa var den enda näring man fick.
Idag har Olle bjudit på raggmunk med kassler - det gör han otroligt gott - dagens höjdpunkt. Räknas nog inte till fasta utan snarare frossa!
Mitt senaste garnfärgar experiment var en trist historia - det hände ingeting mer än att garnet luktade gran. Så kan det vara - behållningen var då att få en gran insamlingspromenad.

24 Mars - Suyo Long

Pluggbox - en bra uppfinning
 
Stor omplanteringsdag - och ner med nya föer. Idag har jag skolat om tomater och Tagetes. I fröboxen har jag petat ner olika sorters gurkor bland dem vår favorit gurka - den taggiga Suyo Long. Det en gurka med en härlig smak - lite söt gurkaktig. Jag har också satsat på lite udda varianter ormmelon/gurka och melongurka. Sen var det ner med blomkålsfröer - det är nog den enda kålsort jag skall satsa på i år. Erfarenheterna säger att det är kållarverna som vinner kampen.
Solen har värmt idag också så en stund i fårhagen var en av dagens riktiga godstunder. Pnuttan och dom små lammen - Pär och Elvira - fick komma ut en stund. Det blev inte så bra Pnuttan anföll de andra tackorna som just nu är så nyfikna och lammsugna. Det slutade med att den lilla familjen fick vara i huset men med ett lite större utrymme att skutta på. Pär och Elvira har mycket spring och skutt i sina små ben. I fårhagen passade jag på att ta lite björkris som nu är pyntat med fina ägg - en utmaning för Love-katten.

23 Mars - Musik på ön

Det som akn bli en äng
 
En dag med sol - första dagen jag  på sydsidan som det varit så mycket sol att jag kunnat sitta och känna solen värma. Bakom klematisen in i hörnet kan jag sitta och känna solens strålar ansiktet. Våren har äntligen tagit ett grepp om vintern och kan få den på fall.
Kvällen innehöll musik på Vrångöhuser -  OPE - ett band med rötter i skärgården som är väldigt  bra. Trevligt med kultur i huset på ön.
Sen afton i fårhagen var också mysigt!

22 Mars - En fisk på huvudet

Fredag är antingen en dag för lugn, koncentration och skapande process eller en splittrad dag. Idag har det varit en splittrad dag. Mittemellan två arbetsmöten är det tid för keramik.
Idag har jag ägnat tiden till glasyr - det är svårt. Jag hade några färdiga saker som jag exprimenterat med och det blev bra! Blank turkos och blank citrusgul blir på den mellanmörka leran en riktigt bra kombination. Den gula på den turkosa ger en snygg yta och läcker färgblandning. Denna erfarenhet har jag jobbat med idag - på ett ringlat genombrutet fat. Inte helt enkelt att glasera bra. Med andra spännande och jag kommer att få vänta två veckor innan jag vet om jag blir nöjd, för nästa fredag är långfredag.
Mina keramik kompisar hade också en lyckad glasyrbrännining. Charlotta skålar och Helenas krukor var jättefina. Mias små skulpterade huvuden var fantastiska - mannen med fisken på huvudet är så fin. Tänk vad vi kan....fastän vi inte är keramiker utan en blandning av all sköns proffesioner och personer.

21 Mars - Vacker ved på Styrsö

Gotländskt stenhuggar verk
 
06:15 i fårhagen och inga nya lamm hade kommit! sen blev det en lång kaffe frukost innan det bar i väg till Styrsö.
På väg till Styrsö vårdcentral träffade jag på vår biodlar mentor Lennart. Det var kul att se honom - han släpade stora stockar av ask som skulle bli till nästa års ved. I Lennarts trädgård finns de mest fantastiska ved "rundlar". Perfekt staplad ved i stora cirkelformade högar. Dom har säker ett namn - ett jag inte känner till. Snyggt är det i alla fall. Han hade ännu inte tittat på sina bin - kylan är tuff för bin just nu. Hoppas maten räcker för våra små skyddslingar. Idag åt jag lunch på språkcafét på Esperantoplatsen - ett väldigt trevligt fik med en god lunchbuffét. Det finns en känsla av hemtrevnad där.
Till vår egen middag provade jag ett Rawfood recept som blev otroligt gott och snyggt. Rödbetor, morötter, avocado, pistagenötter rivet och mixat och kryddat med salt,citron och dijonsenap. Jättegott - men i vårt hus serverades det som tillbehör till goda korvar.
 
 

20 Mars - Vårdagjämning och Vivans födelsedag

En lökblomma till Vivan
 
De gamla antikhallarna rymmer numera ett trevligt café - där åt jag lunch med Charlotte en vän och gammal kollega. Det alltid trevligt att ses en stund och prata om arbete och livet i övrigt - det värmer och jag kan ta det med mig i tankarna resten av dagen. Dagen har rymt både arbete, möte och lite kunskap. Vi var på föreläsning om ekologisk odling tillsammans med Nisse och Vivan. På vägen dit avslöjade Olle att det var Vivans födelsedag så då passade vi på att fira henne på Halta Lottas krog. Hurra!
Föreläsningen var trevlig och gav en del god kunskap om att strunta i det där med att städa i trädgården och att mångfalden hjälper växtlighet på traven mot skadegörare. Bra kunskap! Vi fick också veta att fårgödsel är utmärkt jordförbättring och gödning. Vi har ju en del sånt på lager!
Väl hemma så startade jag gravning av lammstek - salt, socker och konjak sen skall den ligga i 8 dagar och sen i vatten 1 dygn och sen stekas på 60 grader i 7 timmar - det långkok det! Klart till påsk - hoppas det blir gott också!

19 Mars - Morgontrötta lamm

Första morgonen i fårhuset - 12 timmar gammal
 
I morse var det lätt att stiga upp redan 06:30 fastän det var blåsigt och kallt. En liten kaffe och sen hopp i overallen den varma och ut för att titta till dom nyfödda. Det var en ren nöjes- och nyfikenhets tripp - det var Nisse som  stod för fårdagen. Det är en ljuvlig känsla att öppna luckorna in till huset och väcka tackorna - dom är lite tröga och kommer sakta mot dörren - sen kommer dom små bräken bäääää - lite skrangligt. Det var inga fler lamm födda under morgonen och dom två nykomlingarna var riktigt söta. En liten bagge och en liten tacka.
Under förmiddagen blev det ytterligare en promenad för att jag behövde klippa granris för ett nytt färgexperiment. Det skall bli en brun färg av granris och det skulle koka i tre timmar så det har luktat gran i huset hela eftermiddagen. Nu ligger garnet i vätskan tillsammans med riset och där får det ligga ett par dagar.

Två första lammen har kommit!

"Inga lamm 8" - blev till dom två första! Pnuttan lammade vid 19-tiden två vita inte så vackra men pigga lammisar. Heja Pnuttan

18 Mars - Inga lamm 8

Soluppgång i Mars - med el/telefonledning
 
Blåsigt blåsigt och blåsigt värre... tur att jag arbetat hemifrån idag. Det är guld värt att kunna gå till Vrångöhuset och i lugn och ro jobba med det som kräver koncentration. De dagar jag jobbar hemifrån kan man också kosta på sig att göra ett långkok så idag har jag kokat lamm hals och lamm nacke. Det skall bli en kryddig wook av det - lite inspiration från asien.
Olle säger just att han tycker att vi kör igång en brasa - och det känns rätt. Jag blir lite frusen av blåst så nu blir det varma kryddor och varm brasa. Ingefära och chili är ju kryddor som skall ge oss värme inifrån.
Lovekatten har blivit rakad på sidorna - han har nu "moikanfrisyr" för katt. Jag tror ändå han är ganska nöjd med att inte helrakas. Han är en klok och tålig katt.
Dagens tema har nog varit blåst som lett till en ganska låg och introvert dag - skönt ibland.
 

17 Mars - Inga lamm 7

 
Sent i går kväll började det singla ner snöflingor så där lite lätt. Idag var det vitt ute och det kändes inte helt bra - sen kom solen och smälte bort all snö.... ja nästan.
Vi skulle ha en vårarbetsdag i fårhagen det blev en i miniformat då vi sågs över en fika. Det är då Nisse tar fram Vivans små kärlekshandlingar - fint, i smörpapper inslagna, smörgåspaket och ett liten kaka. På paketen stod det stekt ägg eller apelsinkaka - underbart - smörpapperförpackad kärlek och ett litet äpple.
Det finns så enkla saker man kan göra för att det skall bli godare, finare eller mysigare. Lite tända ljus eller hälla  boxvinet i en fin karaff. Så enkelt ....så fint..så kärleksfullt.

16 Mars - Inga lamm 6

Anja en grånad skönhet
 
Nu börjar arbetsrummet omvandlas till barnkammare för lite olika grönsaker.
Idag har det varit den första stora omskolningsdagen för chili plantor och purjolök. Purjolöken är ett jäkla pill eftersom jag sätter varje planta i en liten egen "ruta" i frigolit behållaren. Chili är lemon chili och lemon drops och båda har nu små snygga plantor med två bladpar. Jag valde att vänta lite med tomaterna - en vecka till blir nog bra och alla fyra sorter har kommit. Den lilla kruktomaten Vilma är pålitlig 13 av 14 från har blivit små plantor - det är bra.
Ute i fårhagen händer just ingeting - Anja låg kvar inne i huset så hon har nog inte lång tid kvar till lamm. Hon är gammal - 10 år så jag hoppas att lammningen skall går bra. Hennes systertacka Laura slutade sina dagar i en tråkig lamm historia. Erfarenheterna från det tillfället tror jag hjälper oss att rädda liv på många lamm och tackor. Det är arvet Laura lämnade. Fårskötsel är så mycket av livets alla sidor, massor av sol men också svarta moln som tillfälligt skuggar. Det är livet på riktigt.

15 Mars - Inga lamm 5

Vågor i sanden möter is
 
Så var det då ytterligare en svinkall morgon med -9 grader. Olle fick upp tidigt för att titta till fåren och jag fick ta mig in till staden. Min dag har varit splittrad mellan arbetsmöte och kermik - jag har lärt från tidigare splittrade dagar att dreja inte är så framgångsrikt. Idag har jag ägnat mig åt glasyr och en organisk form - en tummad skål. Det är avstressande att bara sitt och forma och tumma leran - det kan också bli ganska bra om man lyckas med glasyren. Spännande process!.
Under dagen har jag också tänkt mycket på det där med Raw Food - det måste vara svårt att avstå varm mat när det är så kallt ute - är det verkligen för vårt klimat? En varm soppa ....finns det något godare en kall vårvinterdag som denna. Men sen var det ju det där med näring till vår kropp som fyller på energireserverna som skall hålla oss varma innifrån - näe jag vill nog inte avstå varm mat. Men jag kan gärna äta mer av Raw.
Idag har jag också hört från min vän Janne - det var omtumlande att förstå vad han gått igenom och dagens lyft - glädjen att höra av Janne.

14 Mars - Inga lamm 4

Att träffa sina gamla kollegor på Eggers och äta en god räkmacka är alltid kul - det var det idag också. Det händer en del Anna H är numera konsult, Anna Å skall byta jobb, Camilla kommmer tillbaka till staden, Maria hade köpt ny bil och Mikael hade träffat sin nya chef och vi andra var för närvarande nöjda med bara en räkmacka. Eggers räkmackor är väldigt goda - nu är ju räkorna säkert skalade någonstans med en lång transport så det får inte bli för ofta man äter dom. Jag stannade inte så länge för jag hade sedan en tid tillbaka bokat in en föreläsning om Raw Food. Det var trevligt och lite lättsamt att lyssna till. Inga pekpinnar utan en bra nivå på hälsorekomendationerna - var och en efter förmåga och intresse. Sympatiskt. Föreläsningen innehöll också en del bra information och inspiration som väckte nyfikenheten till liv. Vi fick ta del av smakprover på frukost fruktgröt, grön smothie, ett sött mellanmål och en och  middagsrätt med zuccinipast och frön med tomatsås. Allt tillagas under 42 grader är veganmat och givetvis ekologiskt. I boken jag köpte finns massor av inspiration till förvånadsvärt god mat!

13 Mars - Inga lamm 3

Agnes vilar sig
 
Idag har jag varit på Ängås gård - en liten oas i Frölunda. Gården tillhör Göteborgs Stad och i det gamla huset finns lite konferensutrymme och i det mindre huset bredvid driver ett socialt arbetsskooperativ en odling/trädgårds verksamhet. Det var vintriga men fina anläggningar, en snygg pilflätning för löv och trädgårdskompost och ett hönshus med fina svartfläckiga hönor. Jag blir så sugen på hönor...jag har haft ett helt gäng som bodde ihop med ankan Anki. Kanske skulle vi kunna prova att ha lite höns ihop med fåren.
Jag har också hunnit med två äventyr av väldigt olika slag - en storhandling på Coop som ledde till en båt senare hem, vilket ledde till nästa äventyr - cykla ut till fåren i bäckmörker med pannlampa och ficklampa för att få ledsyn. Väl framme så uppstår det en speciell känsla - vi och fåren i mörkret - det blir lite mer in i deras värld. Vi kommer på besök en kväll hemma hos Plura och tackorna. 

12 Mars - Inga lamm 2

Vass i Bredvik 12 mars 2013
 
Tänk vad eld lockar, det riktigt drar i en, både blicken och kroppen dras till lågorna och dess värme. Idag har vi eldat vasshögar i fårhagen. Vass brinner ordentligt men idag kändes det kontrollerat - vi eldade högar men visst var det lockande att låta det krypa iväg över marken. Nu höll vi det under kontroll och det kommer att bli så fint. Heja Nisse!
Medans Olle passade elden gick jag ut i Bredvik som fortfarande är tom på vatten och där följde jag strandkanten - från vattensidan och botaniserade bland alla små snäckor, stenar och spår efter fåglar. Väl tillbaka blev det en kaffe vid fårhuset och sen gick vi en gemensam vända över viken bort över markerna till bigården. Jag fick en känsla av att det inte riktigt lika mycket skräp som det brukar vara efter hösten och vinterns vindar. Jag gillar verkligen att gå och skrota längs stränderna - upptäcka nya vyer och vackra detaljer, fynda lite pinnar och vrakgods.

11 Mars - Inga lamm 1

Stekt pumpa - gott till lamm kött
 
Sol - kallt men första dagen i år när jag bara suttit med ansiktet vänt mot solen och kunnat njuta av bara just det. Förutom det så räfsade vi vass i fårhagen efter att Nisse slagit. En kaffe i solen och med overall kunde jag bara glida ner på marken bland fårskiten och luta mig mot en sten och lapa sol. Tackorna - Pnuttan och Fleur - låg och idisslade lugnt. Dom börjar se väldigt lamm färdiga ut.
Hemma kokade jag ur biramar så att Göran kan tråda och vaxa dom lagom till den stora utbyggnaden kommer i april maj. Mera lamm blev det men nu i ugnen - en lammbog med klassisk kryddning av vitlök, rosmarin och olivolja - men jag saknade citronen. Lamm är ett gott kött och våra lamm har haft ett fantastiskt bra liv innan dom blev mat. Det är viktigt att djuren jag väljer att äta haft ett bra liv.

10 Mars - Halm i huset

Varm och mysigt i fårhuset
 
Nu är det så kallt att vi stängt in fåren över natten. Det känns bra för jag vill inte gärna att en tacka skall lamma i gryningen och det är 6-7 minusgrader och vind. När fårhuset är halmat och det sitter höhäckar över grindarna så blir det så ombonad på något sätt. När sen fåren kommer in är det svårt att gå därifrån. Det är något visst med fårhuset fullt av varma idisslande får - det sprider sig ett lugn hos mig och jag skulle kunna tänka mig att sova i en hängmatta tillsammans med tackorna och Plura. Jag har nästan gjort det ...i det gamla fårhuset var jag och matade ett svagt lamm vid 3-tiden på natten - Ebbe skulle komma med maten och jag han somna i halmen innan han sömndrukken kom och meddelade att han somnat om. Jag sov nog hos tackan någon timme och vaknade till av att någta möss spräng över benen. Det kändes helt ok - ett mysigt minne.

9 Mars - En isande kall vind...

Sjöbod i månljus - februari 2013
 
Det har blåst en isande kall vind - från nordost och vattnet i Bredvik är borta. Det är torrt i viken - det torrt och kallt överhuvudtaget. Trots det gick jag och Ulrika ut till våra bin för vårens botten rengöring och bottenbyte. En del döda bin men inte mer än vanligt - kuporna var tunga vilket innebär att det finns mat kvar till bina.  Det känns skönt nu kan dom börja sin rensning utan att ha det för trångt när dom skall ut och vi kan fortsätta våra förberedelser. Jag ägnade en stund åt att koka ramar i kastrullen jag fyndat i containern - det funkade utmärkt. Sen kom Kia och vi hade en stund med frö- och odlingprat och avsmakning av helgens knäckebröd. Det var ju riktigt kul att baka - det gör jag gärna igen - och det blev så himla bra.
I går stängde jag in Anja, så jag var i fårhagen vid 7 för att se om hon lammat - men nej det hade hon inte men hon var nöjd med att vara inboxat så hon fick stå kvar ett par timmar till. Nu, efter den lilla kvällsturen, var allt lugn alla stod och käkade - i bästa fall inser naturen att just nu är det lite kall för lamm. Moder natur brukar var klok!

8 Mars - Kvinnodag

Tack för denna påminnelse
 
Idag på internationella kvinnodagen började jag dagen i stan med ett cappucino på Cigarren och där träffade jag på Rikard. Det var en kul överraskning - vi han bara prata några ord men bestämde att så fort lammen börja komma så tar dom en tur ut till Vrångö.
Nästa överaskning var en stilla påminnelse av vad våra statyer och skulpturer i staden föreställer  - män, män och män och någon enstaka kvinna som Karin Boye vid stadsbiblioteket. Någon har visat på det genom att täcka över skulpturen/bysten med en säck prydd av en bild av Astrid Lindgren. Denna sorts protester eller påminnelser är i min smak. Tack du/ni som tänkt.
På vägen hem mötte jag Kia - ett trevligt sällskap med lätt till skratt förgyller vägen hem - en god kvinna på kvinnodagen!

7 Mars - Från vassfält till strandäng

Snart fäller dom bladen
 
Lovekatten är en snäll och gosig misse - idag var det dags att vaccinera honom och han var exemplarisk på resan med cykel, båt och spårvagn. Hans lilla problem är att han är en latmask när det gäller att hålla ordning på pälsen så nu blir det fläckvis rakning. Så kan det va!
Idag har varit den första dagen då jag insett att lammning närmar sig - Anja bäddade lite och sträkte på halsen, Ulla låg och sträkte hals hon med. Det är spännande och roligt men också en del jobb. När jag kom till fårhuset idag så hade Nisse, Vivan och Olle slagit i storst sett hela vassfältet. Olle pratade igår om hur fint det blev och jag kunde inte föreställa mig förrän jag kom till fårhuset - det var otroligt fint, det kommer att bli en strandäng! Fåren kommer att kunna mumsa vass skott och gräs och örter får en chans att etablera sig.
Våra får bor kungligt i ett fint hus med utsikt över Vinga fyr och tänk nu har dom också fått en äng där lammen kan köra sina race! Här skall Plura och kanske Agnes få gå och beta i sommar så det håller sig fint - och jag får sällskap i mitt fårhage odlande.

6 Mars - Ankan Anki och mormors ingefärspäron

Gotlandsfåren på Pilane - kulturdjur
 
Idag har jag blivit glad över minst två saker - den ena är Nordens Ark som arbetar för att bevara dels gamla lantraser och djur som är hotade. Parken är en fantastisk plats att besöka och bevarande arbetet är behjärtansvärt. Visst känns det viktigt att kommande generationer kan får bekanta sig med lantraser som Wermlandsfår, svensk gul anka, det nordiska honungsbiet och alla andra raser. Det känns gott att stödja verksamheten med en liten peng och få en väggalmenacka med vackra bilder.
Det är också lite till minne över dom tre ankor som funnits i mitt liv - ankan Anki som var en fransk anka och så Jackson och Kajsa från Styrsö som var just av sorten Svensk gul anka.
 
Det andra glädjas över är alla goda dofter - till exempel doften av nybakade kanelbullar. En doft som låg i luften då jag åt lunch i Gårda. Krydd dofter är ljuvliga , kanel, kardemumma, anis, fänkål och ingefära. Kryddor som kan ingå i såväl desserter som middagsmat. Det indiska köket doftar oftast av de här kryddorna.
Ingefära är en krydda som påminner om min barndom - min mormor gjorde dom godaste ingefärspäron man kan tänka sig. Jag vet inte om det är möjligt att få dom så goda - mycket ingefära, socker, goda päron och ett långsamt kok under lång tid. Mycket omtanke bakom och dom skall serveras med vispad grädde.

5 Mars - Ensam trana

Till morgonkaffet upptäckte jag att Monika och Rikard hade lagt ut sina bilder från Sydamerika resan. Vilka bilder och vilket äventyr - nu längtar jag till att få träffa dem och höra dem berätta allt det dom inte skrivit i sin reseblogg.
Den första tranan har anlänt till Hornborgarsjön och här väntar vi på strandskatan. Den tranan måste känna sig lite ensam... var är dom andra? Idag tutaade ett par svanar när dom passerade ...eller kanske var det gäss?!
Innan jag satte mig för att skriva tittade jag ett par minuter på Marika Carlsson - hon verkar vara en kvinna med varm humor och en härlig syn på sina erfarenheter från livets möten och upplevelser .
Jag kan nog tänka mig att se hennes föreställning.
I min fröbox har dom små Tagetesen tittat upp - allihop på en fin rad!
Heja Tagetes

4 Mars - Morgonljus och frukostbröd

Gårdagens bak - Kössökakor
 
Vad skönt det är att vakna med ljuset - det har hänt så mycket med ljuset nu de senaste dagarna. Det är ljust när man vaknar och ljust när man kommer från arbetet i stan. Det handlar naturligtvis också om att det varit klart väder. Det är en synlig soluppgång och vacker skymning med solen ner i massor av glödande strålar.
I morse steg jag upp 7 och hade en skön morgonstund - jag är lite sugen på att börja med morgonpromenad - men jag är lite frusen och i morse var det frostigt ute. Annars är morgonpromenad eller träningsrunda på morgonen något jag kan längta till. Springa en vända - ett dopp i havet (över +7 grader) - och sen morgonkaffe. Det kan knappast bli bättre. Snart så..kan jag pröva det konceptet. Lite mer sol, lite bättre kondition och styrka så är jag där.
Vi har flyttat basubadet till idag (måndag) och efter bastun skall jag ge mig själv en skön ansiktsmask - det är skönt och välgörande för hud och själ.

3 Mars - Eld och bröd

 
Brödbak på en söndag - har varit en härlig samvaro och ett gott samarbete mellan min man Olle, min vän Anna och mig. Det blev guldkant med ett besök av Vivan innan hon skulle på Göteborgsoperans "Tristan och Isolde" - att komma fin klädd med svart kappa till ett storbak det är modigt! Lagom till fikat hade vi bjudit in Nisse som fick dela provsmakning  av mjukt bröd, knäckebröd och till det ostar och goda viner.
Det mjuka brödet var ett recept som Anna hittat i boken som heter ungefär "från Tistlarna till Böttö" brödet var i alla fall Kössöbröd - lite grövre brödkakor. Knäckebrödet var ett recept från en av mina matförebilder Anna Bergenström.
Vi har haft roligt och trevligt och brödet smakade gott - en härlig dag på Vrångöhusets bakstuga. 

2 Mars - Fyra sorters tomater

När han inte hänger i "fröbubblan"..
 
Småfåglarna har invigt den nya frö bubblan - och det har Love katten också... så nu är bubblan flyttad till plommonträdet där han inte kan komma åt den.
Idag har jag planterat om kronärtskockor och sått fyra olika tomatsorter, Wilma- en liten kompakt kruktomat, Choklat cherry en mörk ,söt, halvstor växthustomat, Gardeners delight en bra och god växthustomat och så en ampeltomat som får bli årets tomatexperiment. Jag har också petat ner physsalis, long yard bönor för växthus, fänkål och tagetes. Nu är väntans tider igång.
Ute i fårhagen delade jag några pallar och med hjälp av Olle fick vi en ny bänk för bikuporna. Vi tog oss ut till bigården - det hade smält undan så det var helt ok att gå. Väl ute på plats öppnade jag flustern petade ut lite döda bin och kunde inte låta bli att kika lite och båda kuporna var det liv i. Kanske behover vi hålla koll på maten i B-kupan.
Två små bin insåg att det var plusgrader och flög ut genom flustret - kanske har rensningen börjat.
Nästa helg får vi nog städa botten - härlig tid!

1 Mars - Mata småfåglarna

 
 
Nu är det tid att se till att alla småfåglar får mat så att dom kan lägga sina ägg och ha kraften att bygga bo. Vi matar fåglar det är mest blåmesar och talgoxar samt en och annan rödhake. Koltrasten äter det som trillar ner från automaten och sen har vi fasanerna - Frasse och hans fruar som också tar hand om spillet.
Den lilla rödhaken har ju problem med fröautomaten - den kan inte sitta på pinnen. Vi har en liten rödhake som andå försöker, hen brukar lyckas om hen får vara ifred, om det är lugnt runt automaten.
Ibland har vi ett gäng med - kanske grönfink, som verkligen tar fröautomaten i besittning. Dom sitter lugnt kvar på pinnarna och äter, blockerar så att dom andra inte kommer fram. Talgoxar och blåmesar sitter sällan kvar dom tar sina från och flyger iväg.
Nu har jag med stöd från Marc (mest Marc) drejat en liten "bubbla" som jag fyller med frön - det skall bli spännande att se vem som äter från den.

RSS 2.0