30 April - Lax och rosé

Utanför Gullholmen
 
Valborgsmässoafton utan grönska, utan sol, utan värme. Ok Gilla läget - en god laxbit med gröna grönsaker som sparris, broccoli och basilikakryddat ärt puré och ett glas rosé, fick stå för det vårlika. Våra glada grannar skull elda , sjunga och hälsa våren välkommen - hoppas dom lyckas för jag längtar.
Idag har lammen racat något alldeles otroligt - i princip alla hängde på - pja...någon liten mjölktjuv hängde runt tackorna som käkade kraftfoder. Love-katten har besökt skatboet och klarade livhanken även denna gång - suck.
Ja... men det är ju åndå tecken på vår.

29 April - Mammas födelsedag

Tuff tjej
 
Idag fyller mamma Ingrid år - massor av hurra för henne! Min mamma är av den generationen kvinnor som yrkesarbetet - hon utbildade sig till sjuksköterska under 60-talet och blev ganska snabbt sjuksköterskelärare. Det måste varit i slutet at 60 talet. Sen utvecklades raskt en chefs/administrativ karriär som avslutades med en forskarinsats. Nu är hon pensionär - en av dom där aktiva och engagerade pensionärerna. För tillfället slukas hon av ett hus dokumentationsprojekt på ön där hon bor. Det roligt att höra och riktigt känna hur hon brinner för detta nygamla projekt.
Idag har vi blivit bjudna på ett riktigt kallt och april lurigt väder med kalla störtskurar. Jag har skönt nog klarat mig från det värsta - men inte kylan. Det känns just idag väldigt långt bort att jag faktiskt badade förra veckan. Olle rapporterar just nu att väderprognosen ser bra - värme på väg!

28 April - Lavendeldröm

Gamla saker med patina och kanske en del att berätta
 
Söndagsdrönar dag - alltså en dag då jag upplever att jag mest lallat runt utan plan. Det beror nog på att jag fick starta morgonen med att deklarera för mig själv och för fårägarföreningen. Suck! Sen var det att börja röja bland kläder - från svart grå murriga vinterplagg till ljusare lättare och lite luftiga sommarplagg. Jag vet inte om det är lite gammaldags men jag har lite av vinter/sommar garderob. Jag hänger jag fram det men kanske är det så att jag mest användet jeans och lite överdelar jag är bekväm i.
Sen var det dags att ta sig ut får då hade solen tittat fram - vi passade på att flytta Aronian till en lite soligare plats och fick ner lite lavendel längs med staketinramningen vid cyklarna. Jag har en bild av en lavendelhäck från Saeby - söder om Fredrikshavn. På väg ner mot hamnen finns just ett vitt vackert staket och framför det en lavendelhäck som varit i blom varje gånga vi varit där - så kanske detta kan bli så småningom. Lavendel är så fint och doftar härligt!

27 April - Huggormen är vaken

 
Nu är Ulla, Pnuttan och Anja klippta! Jätteskönt att komma igång och klippar fåren. Dom blir ju inte så jättesnygga när vi klipper dom men det märks att dom tycker det är skönt. Dom stod alldeles stilla och njöt nog av att bli av med vinterullen.
Just nu spritter det i naturen - alla vaknar till liv. På vägen ut till fårhagen ringlade en jättevacker och ganska sor huggorm. Jag får var försiktig när det är dags att plocka lök för då är jag i huggormland. Det växer en vildlök här ute som har en fantastisk god smak - jag brukar plocka rätt mycket och förvälla lite lätt och frysa in. Den blir otroligt god att göra potatisochlök soppa på. Sen är det dags för nässlor också - goda och nyttiga små växter. Det finns mycket att skörda i naturen - jag skulle nog behöva lära mer om det.

26 April - En gåva

 
Drejningen har gått så bra idag - äntligen har jag bestämt över klösen och då har den ändå varit på över 2 kilo. Kanonskönt. Idag har vi haft en humor incident på drejen - två kändisar stannade och tittade på när jag drejade och vill komma in för dom tyckte det verkade så kul. Vi släppte in dom och visade och var trevliga - Marc uppfattade inte vilka det var och situationen blev lite komisk med svensk ironisk humor möter fransman - hm kul men inte så bra. Nåväl vi uppskattade mötet!
På eftermiddagen hoppas jag att vi gjorde ett klipp då vi köpte nytt elverk till fårföreningen - Olle ha undersökt marknaden, och hittat några alternativ men så kom det där .....vi kollar på Kindstrands järn också - och där stod det! Nu hoppas vi att det skall funka många år utan att vi sliter ihjäl oss.
På vägen hem väntade vi på båten tillsammans med Lisbeth - som så många gånger tidigare sa hon även nu att hon vi stödja fåren på något sätt - och på stående fot bestämde hon att hon ville ge pengar till lammnäring och vi fick 10 kilo lammnäring! Hurra säger lammen och vi bugar och tackar för denna generösa handling- kram till Lisbeth. 

25 April - Premiär dopp

Nu är dom överblommade
 
Första badet! Yes - fast tårna gjorde ont.... och jag som längtat efter detta sedan februari och idag äntligen. På tiden...sa Kia. En vacker morgon med mat till små hungriga lamm gav den där härliga längtan efter badet. Jag cyklade till kyrkogårdsviken och där var det lä - av med kläderrna , ett dopp och sen kunde jag torka i solen. Tack härliga vatten! och härliga sol!
Idag har jag gått igenom båda lådorna hos våra bisamhällen, bytt ut några mörka kakor mot nya icke utbyggda och satt dit drönarramar. Olle har har hjälp till med drönarramarna - då mina snickerikunskaper mindre goda. A-kupan är stark och B-kupan normal till lite svagt samhälle. Lite nervös blev jag då jag inte hittade drottningen förrän på sista ramen i nedre låden. Men där var hon!
Jag har precis kommmit tillbaka från kvällsmatningen då jag också försökt träna dom på lamm bar - en skojig liten uppfinning som är en "sophink" med spenar. Så där lagom kul.......att hänga i lamm baren - tyckte vissa - men inte dom som borde, för dom föredrog nappflaskan. 

24 April - Skatakrobat

Innifrånperspektiv
 
Det märks att fåglarna är på gång med bosättning och äggläggning. Det går åt massor av fågelmat och det är slagsmål i luften runt fröautomaten och kö på marken för att leta fröer som trillat ner. Vi har nog inte några speciella rariteter till fåglar men det är ändå ett drama utanför fönstret.
Men......så fort jag närmar mig med en kamera så vips - puts rent inte en fjäder så långt ögat når. Jag får luras och ha ett innifrån perspektiv på mina fågelbilder.
Dagens akrobatiska övning utförs av skatan.
I lammhagen har det blivit ett helt gäng som gärna vill ha lite tillskott - förutom Fiona med vitt halsband (lilla prästkragen) och Kanobi med gulgrönt band så har nummer 156 och 153 anmält sitt intresse. Det visar sig vara Viola och Helga. Lammen tillhör de två tackor som hade tung lammning och blev liggande. Alltså stödmatning till 3 av 4 trillingar. Det räcker med två lamm per tacka för att det skall funka optimalt - men nu har vi dom vi har och det är att gilla läget ....och vem kan motstå dom när dom flockas runt dig - små svarta söta lamm-nosar.

23 April - Inga tackor klippta.......:(

 
Hemma arbetsdag - jag har varit riktigt effektiv mellan 07:00 och fram till 12:00 sen fick det bli lunch. Tanken var att jag skulle klippa tackor på eftermiddagen. Ett kanonväder för det - men hur mycket Olle än slet och svor så vill det (jvla) lilla strömproducernade monstret inte starta. Jo starta men sen putt putt putt pufffff.....död! Den tålmodiga Anja stod och väntade på klippning men det fick bara bli lite klövvård - nu ger vi nog upp den lilla monstermaskinen.Trots den snälla Rolf översyn villden inte göra det den ska - puttra på och producera ström.
En skön kvällspromenad bjöd på sol och blåst och lite vackra vyer. Jag gick till fårhuset för att hämta material till två drönarramar för varroabekämpning. Jag blir lite orolig när jag hör hur illa kvalstren gått åt bina under vintersäsongen. Vi få allt skära drönarceller för att bekämpa ohyran. Vi vill ju så gärna hålla igång de här samhällena och ser fram emot sommarens arbete med förhoppningsvis två egna avläggare och god sommarhonung.

22 April - Från Saltholmen till Kortedala Torg

Spännande lämningar i Gotländsk skog - vems kultur?
 
Idag har jag bland annat åkt spårvagn mellan Saltholmen och Kortedala Torg - en intressant resa genom en delad stad. En succesiv förändring från Älvsborg till Majorna till Centrum till Gamlestaden och någon stans efter Bellevue så blir det förort ut till Kortedala Torg och ett icke lika välmående Göteborg blir synligt. Det finns ett möte mellan förorten och staden någonstans runt Gamlestan och kanske ända fram till Redbergsplatsen och där uppstår en positiv känsla. Områden där kulturer och olikheter får utrymme att mötas blir oftast goda platser.
 
Min fundering på hemmaplan är av betydligt enklare karaktär - eller kanske inte - hur skall jag beskära min Myrten planta? och när? Den sätter nu små fina skott och frågan är ju om den redan var färdig som den boll den var då jag köpte den eller om den blir tätare av att jag klipper. Jag ger mig katten på att det finns olika svar på detta - och så är det bara att bestämma sig och se vad som händer. Det är ju oftast så - att det inne finns en sanning - och skönt är väl det!

21 April - Drottningarna

Idag cyklade vi ut till vår lilla bigård för att göra en riktig vårinspektion. I den första kupan vi tittade (B-kupan) så var bina fortfarande lite klotade - dom hade dragit ner sitt Apifonda socker så nu fanns det mat. Vi hittade drottningen och kände oss nöjda. Nästa samhälle var smockfullt med bin i båda lådor, såg det ut som - dom var inte längre i klot utan aktiva. Vi hittade drottningen där också - med andra ord så var vi jättenöjda! Nu skall dom få lite nya ramar i veckan om vädret tillåter - det får ju inte vara för kallt så att dom kyls ner av ett större utrymme samtidigt som det inte får vara så trångt att som blir svärmsugna. Skojigt skojigt med våra bin.
Kia har grävt i sitt trädgårdsland och det har Vivan också så nu kommer det jordärtskockor från alla håll. Våra egna skockor håller till i komposten och den är fortfarande frusen. Det var frost i natt så jag satt sent i går kväll ut värmeljus /gravlyktor!) i växthuset för att hålla temperatur. Det ha funkat bra - tomaterna verkade ha klarat det fint.

20 April - Humlor, citronfjärilar och ett nyvaket växthus

Nyvaken humla
 
En dag jag längtat efter - idag har varit en dag då jag i stort sett varit utomhus hela dagen. Växthuset här fått vakna - det fanns en honungsslung och en cykel som inte riktigt hörde hemma där. Så bort med det och in med säckar där jag satt den tidiga potatisen - den som kan bli en skojig delikatess till midsommar. I år blev det Timo och Blå Kongo. Timo är en ny sort jag aldrig provat - den goda rosenpotatisen fanns inte och är egentligen likt Kongo lite för sen för denna odlingsmodell.
Tomatplantorna har blivit omskolade och två sorter prövas i växthuset - dom behöver tuffa till sig. Det är ampeltomaten och den lilla kruktomaten Wilma som får det lite tufft. Likaså har puljolök och salladslök fått sin plats i växthuset.
Det har varit en dag med strålande sol och riktig värme - grannarna eldar, spelar wolleybolll, dricker vin på balkongen, solar och krafsar i trädgården - härliga vårtider är här! 

19 April - Brudkrona

Förförisk vy från fårhagen
 
Idag har jag provat ett nytt grepp eller snarare ny dekorteknik i keramiken. Jag har skurit ut en dekorkant på en skål. Det skall bli lite intressant att se hur det tar sig ut efter bränning - om det håller formen. Idag var lilla Stella med och hon kunde inte hålla sig utan berättade att mamma Sara och Peter skulle gifta sig och att hon just höll på med en krona i lera. Fint - jag tror faktiskt att det inte är en så dum tanke - man skulle nog kunna göra ganska vackra keramiska brudkronor som inte är så tunga - hm....barns kreativitet är bäst.
Marc berättade att hans skall ha en utställning i sommar på Visingsö - en ö jag aldrig besökt men gärna skulle vilja besöka. Så nu finns ett jättegott skäl till - till att åka dit i sommar.
 

18 April - Regn ....befriande regn

 
Ett befriande regn strilade ner i morse när jag släppte ut Love-katten. Ja, med viss tvekan hoppade han upp stolen inte helt övertygad om att han skull ut. Trots regnet sjöng fåglarna för full hals. Nu är det dags att öppna sovrumsfönstret så att jag kan få vakna till av lite fågelsång. När det fortfrande var obebyggt här och fanns massa buskar och sly så fanns det också mycket småfågel - en del näktergal som tjattrade och smällde med näbben och sjöng allt annat än vackert, men mycket charmigt.
Idag publicerade också GP vårt lilla tack till däckspersonalen på Ylva - det känns bra att få ge dom lite offentligt beröm och säga tack.

17 April - Första sädesärlan

Gråskala
 
På väg hem från arbete i stan så fick jag syn på den första sädesärlan - dom är så vansinnigt söta och lite lagom kaxiga. Gillar att retas med katterna.
Lovekatten har varit på sitt årlig inspektionsbesök hos skatorna - högt uppe i träden för att på nära håll titta på deras bygge. Han kom ner ganska snart.
Det är fortfarande kallt och kan säkert vara någon minusgrad på natten - mina tomater drar iväg så till helgen måste jag göra något riktigt radikalt för att stötta dom. Jag vill få ut dom i växthuset snart och ångrar så att jag inte skrev upp när dom fick komma ut förra året.
Ytterligare ett containerfynd i form av en riktigt stor aluminiumkastrull till att koka ramar eller att färga i. Man kan verkligen göra fynd - jag missade ett fynd igår - Pellerin margarin lådor - men dom blev omhändertagna av Andreas -det känns bra! Dom är fina och värda att ta om hand.

16 April - Tackor till sjöss

Två tackor på väg till Vrångö på Ylva
 
Uppe med tuppen klockan 05:00 - idag skall vi hämta fåren hos familjerna på Gångamad. Den nya My hennes två lamm Elsa och Ernst samt ungtackan Disa skall får komma till Vrångö. Det har varit en väldigt lång dag - hyra vagn och sen köra till Fotskäl och lasta fåren tog mycket längre tid än jag trott. Allt gick dock väldigt bra med transporten sen var det dags för den stora utmaningen - Styrsöbolagets passagerarbåtar. Nisse och Vivan mötte upp på Saltholmen och vi lastade av fåren. Nu skulle vi se hur dom klarade detta. Gotlandsfår är ganska små och vid detta tillfälle var min man mycket glad att jag valt just en lite mindre ras. Allt gick bra.
På Ylva var det två härligt positiva däcksmen som lät oss följa med med fåren.Heja dom! (ledamt nog fick vi höra att dom fick skäll som lät oss följa med.)
Väl hemma på Vrångö pustade vi ut några minuter - vi var blöta och lite frusna - men nu började den långa promenaden med två lamm i famnen på Nisse och Vivan och två tackor i band till mig och Olle - sen fick vi byta för lamm är tunga när man skall bära dom från Mittvik till fårhuset.
Nu är alla på plats och dom ser väldigt nöjda ut - och jag kommer att somna gott ikväll.

15 April - Söta dadlar och 100 bonde

Ko på Azorerna
 
Måndag och en kort arbetsdag i stan - mötet blev ett teleforn och webbmöte - det funkar väldigt bra och för min del innebar det att jag kom hem tidigt. På båten ut till Vrångö träffade jag Staffan och hans dotter Anna. Staffan är en bekant från studentkårstiden. Dom ville ut i skärgården och promenera. Vrångö är en fantastisk promenad-ö. Fina slingor åt både norr och söder. Naturen är skiftande en blanding av Hallands sand och Bohusläns klippor. Det finns dessutom lite skog här och var.
Idag har jag också tagit hand om den sista biten pumpa. Av den gjorde jag en pudding som påminner om ostkaka i smaken - pumpamos, ägg, mandel och något sött - idag fick det bli dadlar. Jag har upptäckt att dadlar är ett utmärkt sötningsalternativ om man vill undvika vitt socker. Jag har tagit bort det vita sockret helt och håller mig till honung, agavesirap och dadlar.
Puddingen skall avnjutas med lite björnbär och grädde tillsammans med mitt favoritprogram - 100% bonde! Vilken kille och vilken liten härlig familj - för att inte tala om allt dom gör. Förra veckans ost från osttillverkningen såg riktigt god ut.

14 April - Japanska jätteostron

Skal från japanska jätteostron
 
En dag som jag hade tänkt att utnyttja genom att sola och inte göra något alls mer än att sitt och njuta - men lurad - det var dis och blåste. Ok - då stacka Olle och jag ut till bigården för att stabilisera det jag satt ihop med remmar. Det blir bra - nu har vi utrymme för ytterligare 2 bikupor - sen mäktar vi nog inte med mera.
När vi var klara gick vi ner till stranden - jag älskar verkligen att gå omkring och botanisera i strandkanten. I dag var det riktigt lågt vatten vilket innebar att jag kunde he mig ut en bit. Vid den här tiden skall man plocka musslor - men isen har tagit de strandnära bestånden så jag har inget bra ställe. Men till min glädje hittade jag ett par japanska jätteostron - dom är fantastikst goda att lägga på grillen men nu fick det bli stekpannan. Man kan säker äta dom råa som ostron men dom är väldigt stora.
I Lasse Bergs bok om människans utveckling så hävdar ju han och fler med honom att utvecklingen tog ordentlig fart i och med att snäckor, musslor, fisk och skaldjur hamnade på menyn. Det vill jag tro - för det känns så bra att äta! 

13 April - Tuff igelkott och hungringa bin

 
Lördag och sova lite längre än de senasta lördagarna - ganska skönt men jag gillar ju att gå upp lite tidigt när det finns ett vårljus. Idag var det mulet så det var en mer dämpad känsla.
Idag har Olle och jag tillsammans med Ulrika gjort en insats hos lammisarna - dom har blivit öronmärkta och Olle har stängslat en yta där vi kan förvara alla pallar och annat material - lammungar är som  alla andra ungar, nyfikna så man får se till att det inte finns farliga utmaningar.
Jag tor en tur ut till bigården för att se hur matläget var. Jag har läst mig till att april är en svår månad för det som i första vår/vinter tillsynen var en god mattillgång kan under april snabbt förvandlas till svält - och så började det bli i vår B-kupa. Nu matade jag på med en kaka Apifonda så hoppas jag att dom tar det. På vägen ut fick jag en fin lite belöning i form av ett möte med en lite vårtrött men tuff igelkott. Vi ha numera en del igelkottar på ön - men förra ret mötte jag några svaga exemplar så jag var lite rädda för att de skulle dö ut - så det var extra roligt att se en liten tuffing.

12 April - Glasyrmisstag

 
Den tålmodiga Anja och syskonen Obi Wan Kanobi
 
Idag har keramiken bjudit på en glasyr överraskning - ett misstag som blev ett snyggt djupgrönt glasyr prov. Den blandningen kan jag gärna använda igen. Drejningen gick bra idag och det blev ett stort fat med medelhavskant och en skål som skall få en hålkant. Det är så vansinnigt kul och vi är ett härligt gäng - drejbäbisen Weston växter för varje vecka.
Väl hemkommen hade jag ett trevligt telefonsamtal med Olles kusin Margareta - en trevlig och rolig kvinna.
Fåren skall ut nu - ur sina boxar - dom är uttråkade.
Dagens goda stund får delas mellan fårhagen och drejningen!

11 April - Lammrace och containerfynd

Containerfynd och ull
 
Maxad dag! Containerfynd, ommöblering i fårhuset med utgång för Mys och Myrra, fixat goda Raw food godisar och planterat om småplantor. Idag var också en dag då det föll stora snöflingor som jag inte ville se åt. Dom blev så småningom till ett stilla vårregn och då kom doften - den där bekanta doften från marken som min vän Maria säger är doften av mark-ozon, kanske, inte vet jag, men jag vet att det bubblar av vår inuti kroppen när jag känner doften.
Containerfynd - ja, en hylla till fårhuset och en jättefin stor "spånlåda" som blev såpskurad och sen fick alla ull-rullar en plats i den fina lådan.
Just nu har jag kommit hem från fårhuset - trots duggregn ville fåren inte in. Nu börjar lamm racens tid. När tackorna får sitt kraft foder så går lammen loss i ett race ett par varv runt huset och sen är det lögn i helsike att få in dom i samlad trupp! Det tog en halvtimme .men det var gott att uppleva - tillräcklingt många ute för ett först riktigt race! Häftigt
På eftermiddagen blev vår trädgård också landningsplats för massor av bofinkar - jag har aldrig sett så många samtidigt - tack för herrar Bofink

10 April - Agnes och Fleur står upp!

En nyklippt Fleur 2012
 
Glädjen stod högt i tak när vi kom till fårhuset för att stänga - både Fleur och Agnes hade rest sig upp - dom stod upp och lammen kunde dia! Yiiippppiiiii
Nu är det inte lika sårbart längre - dom får di och vi kan bara följa dom ock kanske ge lite stöd. Stora framgången två, var att efter att Nisse konsulterat veterinär så kunda han ta båten in till Saltholmen möta veterinären och få medicin till Anja och sen åka tillbaka. Kanonbra! Nu har hon fått antibiotika och smärtstillande - det känns bra.
Allt fokus ligger nu på lamm och tackor! men jag har varit i Örgryte Härlanda och jobbat idag. Det har varit riktigt roligt att återigen träffa engagerade chefer och verksamhetsutvecklare. På senaste tiden har jag haft en del ärende till detta område och jag gillar verkligen Redbergsplatsen - alltså husen som ligger runt platsen. Det är en trevlig atmosfär där. Lite sådär svårt att sätta ord på vad det är, men det något visst med det området - det ligger mittemellan på något vis.....mellan det lite ruffiga mer fabrikspräglade gamlestan och de centrala delarna av staden.

9 April - Blad i alla fäger och former

Vackra blad på Azorerna
 
Mat till 6 små lamm tar sin tid - fast vad gör det när både morgon och kväll bjuder på ett härligt lugn.
Jag kommer precis tillbaka från fårhuset nu där jag tillsammans med Nisse och Vivan varit och kvällsmatat alla småttingar med sjuka/trötta tacka - mammor. I eftermiddads upptäckte jag en juverinflamation hos Anja. Jag tittade extra på hennes lamm och tyckte som var små och ser då samling runt en spene - den andra funkade inte och var hård. Tusan också - det behövde vi inte så nu har vi 3 trillingar att stödmata. 9 stycken!
Tidigare i kväll har jag varit i stan och lyssnat på Hannu Sarenström som pratade om lunden som rum i trädgården. Han är en naturbegåvning - väligt inspirerande att lyssna till - en skön känsla. Jag blir sugen på att kanske plantera några vacka skuggväxter - några vackra blad.

Utkast: Apr. 08, 2013

Alltså 19 tackor och 10 baggar = 29 lamm - nu skall jag sova!

8 April - 19 tackor och 11 baggar

Porträtt på Gabriel
 
Då var vi i hamn med årets lamm! 29 små sötnosar har kommit till världen de tre sista idag. Nu fick Olle vara lite lamm-morska och hjälpa en ut. Lilla Nadja.
Vi sågs i lammhuset och beskådade dom sista småttingarna och passade på att ge dom sina namn - lite löjligt kan man tycka eftersom det är lamm som skall beta markerna för att sedan bli mat men det har ett värde - visa respekt, gör det bästa möjliga för dom och ta vara på nästan allt. Det är vår filosofi.
Så vi har nu Gry, Helga, Henny, Matehus, Marcus, Fiona, Viola, Gandalf, Obi, Van, Kanobi, Pyttan, Phu, Nadja, Tanja, Tyra, Tim, Pär, Elvira, Siri, Tuva, Gunnar, Gabriel, Mimmi, Molly, Sigrid, Stina, Sigvard och Ferdine.
 
Idag var jag i Angered och på vägen ut med spårvagnen passerar man ett kolinistuge område som väcker så mycket fantasi. Här har männiksona tagit vad man har haft till hands och byggt av - det finns något vackert över det fastän nog många skulle se det som en skäpig plats. Jag blir glad av att se det och tänker att där har man nog ganska trevligt i sitt odlande och varande. En fri-zon..
 

7 April - Mimmi, Molly, Gry, Helga, Henny...........med flera

Nu vill jag bara i säng men inser att jag behöver tona ut mig från lamm världen. Idag gick proppen ur - vi har fått 14 lamm! Det började lugnt med att Ulrika och Göran träffade Mys båda lamm Molly och Mimmi sen var det dags för Fleur där dom låg fel - en propp låg med ryggen utåt och jag fick gå in och putta och lirka och då kom Gry , sen kom Helga och sen kom Henny. Pust! sen var det dags för fler att lamma Madonna, Hedda, Rakel och sist i raden kom Agnes.......och då har vi inte hunnut namnge utan hade fullt upp med att grinda, täcka kolla mat och stödmata. Två trillingpar behöver stöd - Agnes är medtagen och står inte på benen - vi får se om vi klara dom tre små.
Men nu .....godnatt! 06:00 skall jag ocj Nisse ut för att mata på.

6 April - Sigrid, Stina, Sigvard, och syskonen Obi Van Kanobi

Krokus från sydsidan
 
Nu änligen lossnar det! 7:45 ringde mobilen - det var Annika från fårhuset som hade en trillingfödelsel och ett lamm som satt fast och inte kom ut. På tre röda sekunder och med ett äpple i munnen satt jag på cykeln ut till fårhuset. På med latexhanskar och försiktigt in för att ta tag i axlarna (om lammungar har sådana) och försiktigt dra ut en till synes livlös lammunge. Ett stadigt tag i bakbenen skaka och svinga fram och tillbaka - ett host och den var till baka i livet. Häftig morgon.
Anja hade lammat tre söta svarta små lamm som fick heta Obi, Van och Kanobi efter önskemål från ett av Annikas dagisbarn. Signe fick till slut också  tre små svarta, Sigrid (svingad) Stina och Sigvard.
Hela dagen har gått i lamm tecken - det föddes inga fler men nu gäller det att hålla koll så att alla trillingar hänger med och att hoppas på att de tre tunga tackorna som lagt sig lammar snart.
I min pluggbox har det fullständigt exploderat i veckan - olika gurkor, majs och blomkål samt några extra Gardeners delight tomater. Krokusarna i full blom, massor av strandskator - inget kan stoppa våren nu.

5 April - Gunnar och Gabriel

Mamma-tackan
 
Vilken häftig fredag! Min keramikmästare Marc är kär och skall flytta ihop med en kvinna i ett torp - passar honom jättebra. Han har längtat både efter att möta en rätt kvinna och om att bo lite mer lantligt. Det är så fantastiskt när människors möten leder till kärlek.
Stor glädje till Marc och Princess-hund. (lite smolk är att hon har katt och det gillar inte Princess.....katter tycker hon är suspekta och skall jagas bort - jag vet av egen erfarenhet - när Princess mötte Vilma)
Nästa upplevelse var lammning på eftermiddagen - Gunnar och Gabriel kom till världen. Mammatackan heter Grynet och har var riktigt riktigt stor - jag trodde nästan att det skulle vara fler lamm. Vi är glada för alla med två och det var två stora fina baggelamm. Gunnar är vit - kanske inte jättesöt men Gabriel kommer att bli en skönhet! Han är svart med vitt runt ögonen. Lite omvänd Zorro-look.
Nu har vi äntligen fått i oss lite middag och sen framåt 10-tiden ttror jag vi tar en sista tillsyn innan natten.

4 April - Krokus, potatis och leenden

Krukmakeri på Gotland
 
Krokusen på sydsidan står i full blom - det har hänt på 3 dagar! Tre dagar som jag jobbat i stan så det känns lite som jag missat processen. Men nu står dom där vackert ljuslila med orange pistill.
För tre år sedan köpte jag massor av saffranskrokus i tron att jag skulle kunna odla saffran - dom växte satte blad men inte en enda blommade - efter två år gav jag upp. Men det lär finnas en saffransodling på Gotland - tror jag det är. Saffran är en god krydda - den bär en känsla av lyx.
Idag var jag på grönsakstorget och nu träffade jag på mannen som säljer sättpotatis - i morgon skall jag nog hinna dit innan drejningen och köpa årets Amadine, Cherie och kanske Rosenpotatis  - sen får det bli en tidig sort i säckarna. Bara vår i luften - människorna tinar upp och leenden finns överallt.

3 April - Socialarbetar-vänner

Efter en dags excel- och siffer arbete i socialarbetets tjänst träffade jag min gamla - riktigt gamla - kollegor Susanne och Helena på ett glas vin på Palace.
Susanne var min första kollega, som socialarbetare, då jag var praktikant på Cityenheten och arbetsträningsverksamheten för unga. Vi erbjöd unga tjejer och killar en möjlighet till att fylla dagarna med en sysselsättning som var tänkt att påminna om ett arbete. Våra uppdrag var måleriarbete i kommunens lokaler - så vi var helt enkelt målararbetsledare för ungdomarna. Jag kunde inte ett skvatt om måleri och det var med min första kollega Susanne som jag kunde dela känslan av tråk och tristess i måleriarbetet - just det vi inte skulle förmedla till våra unga arbetstränare. Vi hade vår syn på måleriarbete - våra manliga kollegor hade en helt annan uppfattning. Men vi hade kul ihop i alla fall.
Det var väldigt kul att träffa dem - och kul var också att Maija dök upp en liten stund, på väg mot Stockholm.
I fårhagen var det lugt förutom att både Hedda och Anja inte ville gå in - så kanske i morgon bitti - kan man få ett litet nytt bääää.

2 April - Farmors födelsedag

Vårtecken som låter
 
Idag den 2 april fyller farmor Linnea år - nästan 100 säger hon själv men jag tror det är 97 eller kanske 98 - ja nästan hundra! När jag pratade med henne var hon lite trött på rösten det har varit en dag med många besök och telefonsamtal. Hon frågade om jag badade nu - det ficka jag ju erkänna att jag inte gjorde än. Vilket ökar pressen lite - nu måste jag snart doppa mig så att hon inte ljuger för sina tant och farbror vänner när hon berättar om mina bad.
Det blev en sen kvällspromenad till fårhagen i en vacker, stilla och kall solnedgång - det var skönt att skaka av sig lite stad. Idag har jag utnyttjat stadens utbud med ett besök på Rawfood baren på Viktoriagatan. Trevligt ställe och bra koncept med Raw på ekogrönt. Efter det botaniserade jag runt på Gröna Boden och köpte en påse cacaonibs - kul att prova på några av mina godisboller.

1 April - Ny My

 
Med ett öronbedövande tutande flög en V formation med svanar över oss när vi var och tittade på lammen. Dom flög rätt lågt och det var häftigt att stå precis under och se upp på dom. Några mer lamm har det inte blivit under dagen - mer är på håll. Det har fötts två små gotlandslamm i Fotskäl som så småningom skall få flytta till vårt fårhus. Tackan heter My - vilket är lite roligt eftersom vår gamla My fick gå till de sälla.. efter en juverinflamation. Gamla My var en väldigt trevlig tacka så vi får hoppas att nya My blir lika fin och trevlig.
Ulrika och jag har varit i bigården och fixat lite mer plats och planerat hur vi skall stänga ute fåren - när dom kommer till sommarbetet. Bin och får samsas på samma marker. Vi har ju fått mycket sommarhonung under vår korta tid som biodlare och jag ha en teori om att fårens betande hjälper fram en växtlighet som är gynsam för de samlande bina.
Det skulle kännas bra om det stämde.

RSS 2.0