31 januari - Overallen

Här ute i skärgården styr och ställer vädrets makter - för att möta alla dess nycker har många skärgårdsbor skaffat det ultimata plagget ....overallen! Typ och modell scooter - varm , vattenavvisande men med luftmöjligheter, kapuchong, reflexer, och naturligtvis mängder av fickor -  en symbol för ö-livet. Dock en nackdel - när man man är kvinna och måste kissa!
Idag har jag - efter 20 år utan overall - fått en alldeles egen ny fin blå/röd ö-overall! En julklapp från min söta man.
 
Det känns lite som när jag var barn och ville prova mina nya saker eller kläder med en gång....Det är nog så att barnet i mig skulle vilja sova i overallen - kanske prova ute nu när det blir kallt igen.
Som vuxen ser jag fram emot att bara kunna ha ett varmt underställ och sen hopp i overallen - och jag kommer inte att frysa!
Man kan ju fundera över varför det dröjt 20 år innan jag tog detta plagg till mitt hjärta?
Tack Olle!

30 januari - Gunilla

Kaja från Visby kliar sig på näbben 2011
 
Idag har jag firat Gunilla dagen tillsammans med min gamla kollega Gunilla. En lunch på en trevlig restaurang i Gårda som ha cross koncept - asiat/tex/american. Got gott.
Gunilla är en av de mer omtänksamma, vänliga och positiva människor som jag lärt känna de senaste åren. Jag blir glad av träffa henne. Hennes positiv inställning till livet smittar av sig. Dagen har förflutit i någon slags väntan  - väntan på om den där annonserade stormen skall komma. Jag tycker ibland att jag kan märka på katten om det är riktigt oväder i antågande - men näe han är lite som vanligt - lite mer tovor kanske. Så vi får se....

29 januari - Båtresan

Pilane 2012
 
I dag har kroppen påmint mig om att man kanske skall ta det lite lugnt på gymet! Jag har linkat fram med ett ont knä eller snarare knäbaksida. Dagen har varit fylld av möte med människor - ute i Östra Göteborg träffade jag en som vanligt påläst och engagerad ledningsgrupp - hurra för Ulf och hans gäng!
På vägen hem var jag lite fikasugen så eftersom det är långsam båt med fikamöjlighet så kändes det bra. Där samtalade jag med Lisbeth - ett fantastisk samtal som slingrade fram mellan 70-talets solidaritet, det individuella 80-talet, hur påverkas vi av det vi gör?, miljömedvetenhet på vilken grund?, vad ligger bakom våra yrkesval?, tillväxt ekonomin, Kina och cykla i peking, Whitey Museum, Santa Fee och Georgia o'Keefe. Vilken resa det blev mellan Saltholmen och Vrångö!

28 januari - Apelsiner

 
Idag försvann de sista spåren av jul - sent ja! Men de vackra detaljerna i forma av lingonris i röda bomullsband över dörröppningar har inte känts så jultröttande. Den dekorationen tillhör mina julfavoriter och jag tror dom finns att se på en del Carl Larsson bilder - idén är nog från hustrun Karin!
Idag har jag träffat på hjälpsam man! Tacksamt tar jag emot hjälp för att få ordning på fårägarnas el-verk. Denna h-vetes maskin som inte fungerar när man behöver den - eller kanske fungerar 2 minuter för att sen dö! Tänk om han kan få den att funka - glad blir jag och glada blir både fåren och fårkompisarna den dag det är dags att klippa!
En sådan spontan hjälpsamhet är guld värt! Jag skall lära av det.
En annan lite detalj idag är apelsiner - dom är så otroligt goda just nu! Njut av dom.
 
 

27 januari - Spinnrocken

Att göra saker från grunden är något som lockar. Så som fårägare vill jag ju ta till var på så mycket som möjligt från djuret däribland ullen. Vi klipper fåren själva och det är starten på den långa processen till färdigt garn.Sen skall man sortera och göra rent ullen från de värsta trassell och "bös" samlingarna. Ta bort eventuella dubbelklipp och sen packa ullen i papperspåsar - om man inte villl tvätta och karda själv. Jag har prövat men gav upp tvätt och kard processen - den var mig övermäktig. Så i dagsläget lämnar jag ullen till Ull i Väst - ett litet spinneri inte så långt från Alingsås. När jag får tillbaka ullen är den tvättat och kardad till förgarn - smala remsor av kardad ull. Sen är det dags att spinna - spinner gör jag på en ny rock som jag fått av mamma Ingrid och pappa Stig - en underbar present! Spinnrocken är en Ashford Traveller - en kompakt och bra rock med dubbelpedal.
Från Fleur, Anja, Hedda och Mys och deras kompisar får jag ett vackert garn i naturvitt, ljusgrått, mörkgrått och svart. Det natuturvita garnet blir bra material för mina färgexpriment.
Gårdagens gurkmeja expriment blev helt Ok - lite mer år orange än färgningen med lökskal.
 
En stund vid spinnrocken är dagens meditation....

26 januari - Aprikos och cashewnötter

Vem gillar när det blåser?  inte jag, inte fåren som stod i lä och inte katten,  som ändå vill ut för att känna på hur blåsten vänder den långa pälsen åt fel håll - för att då genast vilja komma in igen. Ut och in  - ut och in! Idag har jag testat att göra ett rawfood godis. När jag var på Moderna och fikade i november provade jag något liknande som var riktigt gott och kändes hälsosamt. Enkelt är det också - blötlägg lika delar naturella cashewnötter och torkade aprikoser (går säkert bra med annn torr frukt också) nån timme. Häll bort vattnet - mixa till en smet/deg och forma små bollar och rulla i kokos. Gott! Rawfood är intressant - jag skall nog läsa på lite - det finns en del inspiration att hämta där.
 
Jag har också kört igång ett nytt färgexpriement - det blev gurkmeja! Färgbadet står och svalnar - sen skall garnet sköljas och så hoppas jag på en lite ljusare gul än den gula färg lökskalsfärgningen gav. Man kan ha kul med gurkmeja också!

25 januari - Ulla

 
Idag skall jag berätta om Ulla vår äldsta tacka.
Jag blir liksom påmind av henne varje gång jag är hos fåren - hon vill bli presenterad. Ulla är född 2001 och har alltså varit med många år och fått många fina lamm. Hon har tyvärr inte fått så många tackelamm, vi skulle ju gärna vilja ha en ny Ulla - om det möjligt. Just nu har vi en tacka efter henne - Grynet - hon är inge vidare mest lik sin pappa baggen Ghandi! Däremot har Ulla fått en del fina och trevliga baggelamm - bland annat Gustav som var en stor häftig bagge som växte upp hos vännen Ebbe.
Ulla är en klok och duktig tacka för sina lamm - en sådan det till och med går att placera andra lamm hos. Hon tar hand om dom! Hon är ganska närig - ser till att var först när det vankas goda saker och förstår att det lönar sig att vara social och trevlig.
Hon har en lugnande effekt på stökiga lamm och var ett bra stöd för baggen Plura när han kom ny till flocken höstas. Baggen Plura åkte båt från Styrsö och väl framme var Annika och gamla Ulla och mötte oss - hon gick som en hund i band med Plura i följe. Nu är Ulla presenterad.
Hon har nog varit den har dagens värdefulla detalj!
 

24 januari - Knypplade dukar

Arbetsdag på hemmaplan! Härligt att kunna sitta på bygdegården och göra det kommunala jobbet. Det har varit en kall dag med strålande sol och att halva dagen jobba framför datorn och andra halvan hos fåren och hemma i huset har varit helt rätt. Att komma ut till djuren en sådan här dag är bara energi för kropp och själ.
 
 
Hemma var det fram med strykjärnet - jag har blekt gamla vacka virkade och knypplade dukar som nu skall strykas. Dom är vackra som snöflingor och ett fantastiskt hantverk. Jag har fått dom av vännen Ulrika - dom kommer från hennes föräldrahem. Glad blir jag av att hålla på med dom och än gladare av att se dom.
 
När vi var i Barcelona kunde jag inte låta bli att fota en av gardinerna i våningen i Gaudi's La Pedrera - det något speciellt med spets.Spets ihop med grova ytor - obehandlat trä eller kanske betong - kreativa tankar vaknar till liv och tar plats .....och form.
 

23 januari - Basmati ris

 
En sån där arbetsdag som man helst vill ha så få av som möjligt - med istidtabell krävdes det att jag steg upp klockan 05 för att vara i Majorna 08:30 - pust. Sen var det kul - att träffa en stor grupp kollegor och diskutera vad vi inom socialtjänstverksamheterna har att erbjuda i hjälp och stöd, till vilken kostnad och till vilken nytta.
 
Väl hemma hade vi fått leverans från Hedenborgs Ekologiska - det är lite som julafton att få packa upp kilopåsar med solrosfrö, valnötter, sesamfrö tillsammans med god olivolja, ris, fint rörsocker  oliver och annat gott. Det ekologiska basmati riset är fantastiskt. Jag har fått lära mig att basmati sväller på längden - det blir väldigt synligt på detta riset - långa riskorn. Jag känner mig rik när jag fyller på vårt skafferi av sådana här fina varor.

22 januari - Blodhund och änglatrumpet

På hemväg träffade jag på min gamle reskompis Hans - han är en miljöngagerad man. Han har byggt en fantastisk kompost - en värmekompost med små arbetande kompostmaskar. Han berättade att det fungerade alldeles utmärk och han börjar samla en massa bra kompostjord för sommarens tomater. Förra våren drog jag upp några "Vilma" kruktomater till honom och hans familj - det blev tomater - jag var dock lite tveksam till en början men men det blev bra. Han kan få några plantor i år med.
Under båtresan berättade han om vilket fantastisk arbete blodhundar gör då de spårar människor. Deras nos måste vara bland de känsligaste. Jag blev riktigt nyfiken på de där blodhundarna och han gjorde min båtresa till ett äventyr!
 
Nu börjar det också närma sig den tid då man kan våga börja tänka försådd....chili och purjolök...härligt! Jag har beställt fröer och vrider och vänder på tankarna om hur jag skall disponera det lilla växthuset. Odla massa ätbara godsaker och kanske några vackra änglatrumpeter.....

21 januari - Linnea

 
En hel dag i vilans tecken - den där illamående virusen har spökat i natt och under dagen - men nu så känns det bra! Under förmiddagen ringde jag farmor Linnea som snart fyller 97 år - tyvärr har hon brutit lårbenshalsen. Trots det är hon helt klar och full av små detaljer och berättelser från sin sjuksäng. Tänk vilket liv att ha upplevt ett förändringens tidevarv - en snabb samhällsutveckling -stora förändringar på ont och gott. På något sätt blir man också påmind om hur vi bränner på vär värld....
 
Under eftermiddagen läste jag Lasse Berg boken om människan - han skriver kloka ord om kärlek - som en muskel som måste tränas och användas för att bli stark! Fint tänkt...att kärlek inte tar slut för att vi använder den utan ju mer kärlek desto starkare och större!

20 januari - Istid

Idag blir det en utmaning att hitta dom där positiva detaljerna - jag har fått ett litet mag- och må-illa-virus av min vän Ulrika - tackar tackar! Som tur är blir jag aldrig riktigt magsjuk. Sen är det läge för istidtabell för nu börjar isen lägga sig -  suck - det innebär långsamma båtar. När man väl har vant sig så kan man använda tiden till att läsa eller virka vantar och sticka sjalar till nästa säsongs julmarknader!
Det är tur att vi han ta en vända till våra bin för att planera för sommaren avläggare med andra ord ett hopp om vår och sommar. Ulrika hör ett svagt surrande från kuporna (jag avstod från att böja mig framåt!). Inne i bisamhället samlas bina i ett klot som håller en temperatur på minst 20-25 grader. Kloka djur - det är lite som att stanna innomhus elda brasa hela vintern!
Frusen som jag är ser jag också fram emot en varm bastu! Söndag är bastudag...

19 januari - Rådjur

 
Rimfrost och riktigt kall - men sol och klarblå himmel. På förmiddagen ägnade vi en stund åt att lasta in kraftfoder till fåren - dom vet prescis att det vankas goda saker. Dom blir instängda i fårhuset vid ett sådant här tillfälle annars hade vi nog inte klarat kraftfodret från deras långa näsor. Jag tycker nog att man börjar se en rundning runt magen vilket innebär lamm och att baggen Plura har gjort sitt jobb.
 
Det gick liksom inte att var inne idag så det blev en promenad och som belöning fick vi ett vackert möte! Jag kände att någon tittar på mig och på vänster sida upp på en bergskant stod två underbart vackra rådjur. En fantastisk syn - jag kan till och med tycka att det känns ok att bjuda på grönkålen.
 
Mitt botaniserande på nätet har lett mig till en skattkammare 365 saker du kan slöjda och 365 saker du kan sticka!
www.365slojd.se    www.365sakerdukansticka.blogspot.se
 

18 januari - Pärlor

 
Idag känns det riktigt bra att det är just fredag. Jag har haft lite fredagsmysigt under hela dagen - ja, jag jobbade ett par timmar på morgonen och ett par timmar på eftermiddagen. Däremellan han jag med att leta efter en stor kastrull på Myrorna och på Emmaus - dock utan positivt resultat. Vi behöver en stor kastrull för att koka de ramar som honungskakorna sitter i - en vintersyssla som ger känningar av kommade vår. Både Myrorna och Emmaus är spännande ställen att ge sig lite tid på. Tid att botanisera blan alla grejor och ibland göra lite fynd. Just idag tänjde jag lite på mitt inköpstopp - jag förvarar det för mig själv med att "det ju second hand - återvinning skall uppmuntras" . Ja ja jag fyndade en lagom sliten Mulberry necessär för 120:- bra fynd!
 
Det blev en lunchfika med vännen Anna och hennes lilla dotter - Bodil. Två riktiga pärlor var och en på sitt sätt! Fiket vi valde var också en pärla - Le Petit på Linnégatan - trevligt, avslappnat och gott.
När jag kom hem kunde jag inte låta bli att titta på mitt rödbetsfärgade garn - och se vad fint det blev med färg från lökskal och från rödbeta! och vad snygga dom blev ihop - roligt roligt..
 

17 jaunuari - Lisa Johansson

 
Antikvariat - vilken otrolig miljö - att det fortfarande finns kvar. Det var liten upplevelse att kliva in böckernas, vykortens och LP skivornas värld. En lukt av damm och gamla böcker, en speciell doft - ganska härlig. Framförallt känns det härligt att det finns antikvariat kvar i en digitaliserad värld. Jag hittade mina växtfärgar böcker bland annat en bok av Lisa Johansson som heter "Gamla i lappmarken känd växtfärgningsrecept" .
Denna kvinna lär ägnat en stor del av sitt liv åt färger. Det är henne jag har att tack för min lyckade rödbetsfärgning. För fyra dagar sedan började processen med att ugnsbaka rödbetor som sedan skars i småbitar och hamnade i ett varmt vatten bad med lite alun - sen i med garnet. Efter fyra dagar har garnet fått nästan faluröd färg - färgen håller för sköljning - Tjooohoo - man kan ha roligt med rödbetor också - nu är frågan om det skall bli tallkottar, avocado eller gurkmeja nästa gång.

16 januari - Duntäcke

 
I natt har jag sovit som en prinsessa under mitt nya duntäcke. Duntäcket passerade inköpsstoppets nålsöga! Prinsess sömnen behövdes för att klara gråkall Göteborgskyla. Idag har varit en arbetsdag i den stora staden - jag har fått en del gjort så det känns bra och dessutom lite nya utmaningar. Lunchen delade jag med vännen Kerstin - det alltid mysigt att träffa Kerstin hon sprider ett lugn runt sig - gott, dessutom var restuarangen av den sort där man möter sina gäster. Ett vänligt omhändertagande och bra service! Så även en gråkall dag har sina små pärlor!

15 januari - Världsmusik

Afrikanska trummor, karibiska rytmer, bollywood och lite persisk - en häftig blandning av musik att röra sig till. En gympa resa! Jag fick ett tips om en bra kom-i-gång träning av min gamla kollega Gunilla - en lustfylld svänging gympa med världsmusik. Varför inte - jag testade på 1200m2 på Frölunda och det var kul! Jag hade ett leende på läpparna hela passet och det svängde bra bland alla tanter. En härlig och glad upplevelse helt enkelt - det här skall jag göra om!
 
Jag gillar det som idag kallas världsmusik - tidigt hade jag skivor med Angelique Kidjo , Cheb Khaleb och sen fanns ettt otroligt skojigt svensk band som hette Anitas Livs - jag måste nog lyssna och dansa loss - kanske fick jag smak redan då min mamma köpte en skiva med Miriam Makeba, det måste varit i slutet av 60-talet eller början på 70. Skivan spelades flitigt och pata-pata var ju den givna favoriten!

14 januari - Gymet

 
Äntligen ett första pass på gymet! Jag hade glömt bort hur skönt var....Idrottsföreningen på ön har ett gym - fantastisk att ha en innomhus träningmöjlighet att nyttja när man vill. Nu gäller det ju också att man vill, det har det senaste året inte varit min starka sida - men idag kändes väldigt bra. Jag gillar ju både löpning gymträning och gympa - så jag skall ta fasta på det - göra det jag gillar!
 
Det är rätt mycket jag gillar att göra - tittade på kursprogrammet för Nääs slöjd... och där var det också mycket roliga små kurser - tova till trädgården och tovade fårfällar. Tovade fårfällar såg jag på Gotland då vi var där och det blir väldigt vackert - jag får både en fäll och en glad klippt tacka som lugnt kan beta vidare! Fin fint!

13 januari - lampskärm

 
En isande kall vind sveper in över ön - 4 minusgrader, låter inte så mycket med med hög fuktighet i luften och frisk vind så biter det i kinderna. I lä kan man ändå njuta av solljuset. Promenaden går förbi en av öns viktiga platser för oss samlare - containern. Där har jag och fler med mig gjort många skojiga fynd - kanske inte så värdefulla - men skojiga, vackra eller bara användbara. Vi slänger väldigt mycket, jag läste att vi i Sverige i snitt slänger 8 kg textil per person och år - det ju inte klokt! Idag fyndade jag en lampskärm - där trådställningen hade en snygg form. Jag tänker mig att man nog kan göra något spännande av den - det blir ett lyft att vända på den och tänka skål...kanske virka runt trådställning - vi får se...
 
Idag har jag också startat en rödbetsinfärgning av lite naturvitt ullgarn. Det verkar råda lite delade meningar om huruvida den är tvättäkta/hållbar och ljusäkta. Vi får se - nu skall det stå i 4 dagar och sen är det dags att skölja och se resultatet. Nästa infärgning skall bli med avocado.
Dagen bjuder också på ett bastubad det ett skönt och avslappnande sätt att inleda kvällen.

12 januari - Tomtarna

Idag har vi börjat plocka undan julen - det är lite trist - bort med alla finurliga tomtar, alla röda ljus och adventsljusstakarna. Mörka tider väntar ....så fram med mera värmeljus och ljusstakar för att kompensera julens varma goa myskänsla. Tomtarna skall nu sova i sina kartong tills nästa år - våra tomtar kommer från en gammal moster till min man. Hon gjorde dom för Hemslöjden i Karlstad - tror jag. I vilket fall så motsvarar dom mina fantasier om den lilla gårdstomten som delar mjölk och gröt med katten.
Nu tror jag ju inte riktigt på tomten ....men njuter av ett vackert hantverk som dom små gårdtomtarna är - Jonte och hans vänner!
...och..
Trots det råkalla vädret så blir jag påmind om våren när vi börjar planera för årets arbete i "bigården" - hos Drottning UlrikaChristina  IV och V och deras systrar!

11 januari - Ragnhild och Myra

 
Att ta en promenad ut till fåren är alltid lika skönt även om man får släpa vatten - som nu när det är minusgrader och ingen snö.Det finns förutom katt också ett antal får
i familjen. Fåren delar vi med vänner på ön. Får är kloka djur och ha en skön lugnande inverkan på oss människor. Dessutom förskönar dom landskapet med sin närvaro. Får är vackra djur - hmm ja kanske inte alla. Förutom våra gäster är nog besök hos fåren det som gör dagen - ja det klart det väcker förväntan att ha bokat B&B på Irland i maj......men först en tid av vinter.

10 januari - ordning och reda

 
Ibland är kul att städa, att få gå och plocka bland sina grejor och sortera, slänga och få lite ordning. Det blir en själslig process också. Det finns en befrielse i att rensa bort lite prylar och skräp - få lite rena ytor. Jag inser att det där med Feng Shui kanske inte är så dumt - kanske borde jag läsa på för det finns mer i det om jag inte minns fel. Hur saker skall vara placerade i förhållande till varandra och till väderstrecken och vilka färger som ger olika energi. Spännande tanke! Att plocka bland sina saker väcker nyfikenhet både hos mig och katten - jag får lust att sätt mig ner och titta på sakerna och fundera över vilka minnen och känslor dom väcker........det är nog tur att min man mer tar tag i städningen med såpa och dammsugare.

9 januari - En värmande soppa

 
Soppa är bland de trevligaste maträtter jag vet - det bjuder in till gemenskap och god stämning. Jag tror alla människor blir nöjda och kanske lite snällare av en värmande soppa i magen. Dagen har gått i duggregnets tecken och jag har varit och jobbat på min gamla arbetsplats i Centrum. Det både roligt att träffa de som jobbar kvar och sorgligt att det är så få kvar. Tänk att det kan förändras så fort - när jag själv var mitt i smeten så kändes det som om det alltid skulle vara så....men men det är historia nu och en historia som nästan ingen känner till.
Så nu får det bli den där värmande soppan på fårkött (Betty) paprika och lök - det kommer dofter från köket.....
 

8 januari - Dimma

 
mmm grå grå grå dimma tjock så att man knappt se handen framför sig. Båtresan in till Saltholmen var magisk en sån  där  märklig känsla av att ta sig fram i inget - hav och luft går ihop och det uppstår en känsla av att sväva. Rätt var det är kan man skymta en gråare fastare form - land.
Dagen bjöd också på en halv arbetsdag på mitt andra jobb på Stadsmissionen - det var härligt att se arbetskamraterna där också. Det är en arbetsplats som erbjuder fantastiska möten och berättade erfarenheter under morgonfikat.
En sådan här dag som är så tät av dimma blir det i sig själv det bestående intrycket av dagen - sen bidrog den stekta svampen till fisken också till lite guldkant.

7 januari - vardag

Då var det dags att återgå till vardagen lilla lönearbetet. En grådisig dag gjorde det lite lättare - gråa dagar kan man jobba utan att sakna ö-livet. Den nya arbetsplatsen i Majorna gjorde att det blev en rask promenad från Kungssten - jag ser fram emot att kunna cykla - det är lite frihet med cykel. Arbetsplatsen bjöd på möten med gamla och nya kollegor - härligt att känna sig välkommen. Dagens goda får nog vara just dessa människor och den härliga brasan som just nu knastrar så gott i kaminen.

6 januari - Kroschka

 
Idag fyller min vän Anna år - Grattis Anna! Vi har en tyst liten övenskommelse, som vi nog inte skulle kunna redogöra för hur dem blev till. Vi ger varandra presenter med fågeltema. Kanske en längtan efter att bli en hänförd fågelskådare - det är något visst med det. Jag skulle nog faktiskt kunna bli en fågelarts samlare - ett perfekt intresse att fördjupa sig i. Man upplever vacker miljö - det måste vara spännande och man måste ha tålamod. Idag fick jag dock nöja mig med en skymt av en gärdsmyg och lite sång från en blåmes - inte illa!
 
Dagens andra lilla lyckorus fick jag då jag gick ut och hämtade en pumpa från sommarens odlingar - en kroschka. En gråvit pumpa som har en knalligt orange insida och smakar gudomligt gott - lite som en grönsaksmelon!

5 januari - Lökskal

 
En fuktig och kall dimma sveper in hela ön i molnvitt. Mistluren på Vinga låter - det är någon visst med tät dimma. Det lite mystik över det och kanske romantik - jag får en bild av slutscenen i "den franske löjtnantens kvinna" där hon står långt ute på en pir och dimman sveper in.
 
Nåväl...vad gör man en dimmig dag? Jag har länge varit nyfiken på att växtfärga och botaniserat runt på webben och i böckernas värld för att lära. På alla bilder hänger det garn i skalor av färger i vacka utemiljöer och det är sommar. Så mitt första färgexprimen får vara i liten skala för nu är det vinter och jag är i köket. Jag har samlat lökskal och inser att det räcker för 100 gr garn.
Jag betade garnet med alun och sen ner med det i ett bad av avkokade lökskal - härliga färger uppstår och det bubblar försiktigt i kastrullen. Resultatet står just nu på kylning och det ser så häftigt orange ut. Tänk att man kan ha så kul med lite gamla lökskal!

4 januari - vanilj, kanel, stjärnanis och björnbär

 
En ganska grå start på dagen vädermässigt. Jag sov gott framåt morgonen - som skönast tror jag. Undrar hur det kommer att vara att stiga upp innan 06 på måndag. Det brukar vara lite segt första morgonen så det gäller att njuta nu. Dra sig på morgonen - det är skönt.
Denna dagens lilla upplevelse handlar om mat - ett outtömligt ämne och en källa till glädje. Allt med mat är skojigt!  Idag skall våra härliga grannar bjuda på fisksoppa och jag står för desserten. Just dessert brukar inte vara min grej - det roligt men svårt. Nu har jag fiskat upp ett recept på panacotta med vanilj, kanel och stjärnanis....och turkisk youghurt! Till panacottan bjuder jag sommarens björnbär - kanske skall jag söta dem lite med honung. Mmmm dofter, vackra kryddor och en ljuvlig smak.
 
Björnbär doftar väldigt gott - det sprids en känsla av sensommar i kroppen när jag känner doft av björmbär. Dessutom är björnbär så vacka - vackra flikiga blad och bären är underbara både som omogna och riktigt mogna.
Min man gjorde en gång en blomsterkrans till mig på min födelsedag - den innehöll björnbär. Det var riktigt vackert - den värmer ännu!

3 januari - Väskan

 
Klockan 06:10 blev jag väckt av att katten knackade på sovrumsdörren och ville att jag skulle stiga upp och öppna ytterdörren ...så att han kunde sätta sig i dörröppningen för att fundera på om han skulle gå ut. Ja, det bor en katt hemma hos oss - men ibland känns det mer som om vi bor hemma hos en katt.
 
Jag hade lite svårt att somna om så jag tog min bok ,Gryning över Kalahari, och läser om väskan som Lasse Berg utnämner tlll "den största teknologiska landvinning i människans historia". Helt underbart - han beskriver väskan som grunden för samarbete och hela den sociala ordningen. Utan väska kan man bara samla till sig själv - med väska kan man samla och bära till sitt familj sin stam sitt folk - för att dela och med det skapas sociala strukturer.
Jag ser väskan på ett annat sätt nu!
 

2 januari - Väckarklocka

 
När jag satt vid spinnrocken så hade jag återigen radion på och kanske var det en återblick till - en intervju med Margot Wallström. Vilken kvinna! Jag tycker att hon förmedlar ett äkta engagemang - hennes röst och hennes ordval speglar verkligen att hon gör saker på riktigt - allt var kanske inte så genomtänkt men det hon sa kändes i magen - hon förmedlar att det är egna upplevelser och erfarenheter tillsammans med kunskap som bygger hennes ställningstagande. Intervjun avslutades med att MW bekymrat talar om generationen som inte vill lämna något efter sig, som bara vill förbruka och leva i nuet. Låter som många i min generation och generationen före. Men, det är inte det jag vill  - inte leva i nuet som om framtid inte finns - utan mer rätt uttryckt är kanske att förvalta nuet genom att stanna till och fånga glimtarna som passerar - att lära mig av det jag ser och hör och att skriva om detaljerna gör att det får ta en loop i hjärnan till. Tack!
 
 
Jag blir glad över att höra kloka kvinnors röster - hon nämnde Elin Wägner som var en föregångare för både miljö och kvinnofrågor. Det gav mig den där lilla puffen att välja "Väckarklocka" som min nästa läsupplevelse.
 
Att spinna är lite av meditation - jag behöver fokusera på det jag gör och att spinna kräver hela min närvaro ....nästan - det gick ju att ta in en tankeslinga från ett samtal mellan två kvinnor på radion.

1 januari - årets första dag - sol och blå himmel!

 
Nyårsnattens gladaste SMS fick vi från Rikard och Monika på resande fot i Peru - härligt att få följa dem i deras reseblogg.
2013 startar med en klarblå himmel och sol - jag inser att det kommer att bli en del vädersnack men när man lever och bor i skärgården, så är väder och natur så nära och påverkar så mycket - så det får bli en del väder. Så.. ut i solen och gå en sväng. Jag kunde inte låta bli att gå ner på stranden, jag var bara tvungen att känna på vattnet. Sol och strand gör att jag blir sugen på ett bad även om det är januari. Jag nöjer med att skjölja ansiktet i det salta vattnet och njuta av färgerna på tången som strandat. Härligt, kallt...men inte så kallt. Det är dagens lilla detalj att stanna upp vid.
Nu är tiden för alla återblickar - på radion återblickar Lotta Bromé med en intervju med Fredrik Reinfeldt då han reflekterar över att vi skall kunna få arbeta till vi är 75 år. Intressant - jag tänker att många säkert vill arbeta men kanske inte med det gamla lönearbetet. Vad är arbete? Jag tänker att nästan allt jag gör är arbete men arbete som jag själv bestämmer över och som jag gör när jag vill. Visst sen har jag ett lönearbete också och jag är glad över att ha båda varianter ....men inte vill jag lönearbeta tills jag är 75 år!
 
Så till nyårslöftet! Ett köpstopp på kläder och onödiga prylar och mer av  kulturupplevelser under året!
 

RSS 2.0